Een worsteling. Gesprekken over het klimaat met andersdenkenden zijn vaak moeilijk. Vandaar dat Annelies Roon van de Stichting Klimaatgesprekken, ooit opgericht door een psychologe die getrouwd was met een ingenieur, de tegenstanders maandagavond niet bij voorbaat dom wilde noemen, al liet zij één keer woord ‘klimaatontkenners’ vallen, hetgeen onjuist is omdat niemand ontkent dat er een klimaat bestaat. De bijeenkomst was ter inspiratie georganiseerd door GroenLinks.
Roon stond voor een zaal vol mensen die ervan overtuigd zijn dat de mens in actie moet komen voor het klimaat, maar hangt met veel meer dingen samen dan met energietransitie, leerde men.
Stewardess
Het is, zo bleek, een betere strategie als met niet met gestrekt been de boodschap verkondigt van de groene religie, maar met oog heeft voor humor met die ‘ontkenners’, maar natuurlijk wel zijn of haar het eigen standpunt inneemt. Zo was er bijvoorbeeld een vrouw die niet oordelend op haar buurman wilde overkomen, maar wel door de man als echtpaar werd uitgenodigd bij een barbecue. Probleem dus. “Maar ik wil de relatie met mijn buur goed houden.” En voorzitter Ad Verkleij van de plaatselijke PvdA-afdeling gaf toe dat zijn dochter stewardess is bij de KLM en over de afkeuring van vliegen met haar het beter niet kan hebben. Hij constateerde trouwens dat naar zijn gevoel andere onderwerpen meer dan het klimaat bij de mensen leven.
“Het klimaat wordt weggedrukt”, was zijn oordeel. Maar dat bracht GroenLinks-raadslid Gert Jan Slump op zijn praatstoel die het met Verkleij niet eens was en zijn klimaat-beschermende boodschap overal wil uitdragen. “Dat is voor mij juist een reden om het over het klimaat te hebben.” Daarover ontspon zich een redelijk leerzaam gesprek.
Zaad
‘Hoe vaak praat u met anderen over het klimaat?’ vroeg Annelies Roon op een gegeven moment en zij wilde ook weten hoeveel zorgen men (de familie en omgeving) daarover maakt. Intussen gaan sommigen wel vliegend op vakantie, waarvoor een zekere schaamte ontstaat. Die worsteling moet men toegeven in gesprekken met mensen die er een tegenstrijdig wereldbeeld op nahouden. “Luister onbevangen”, gaf Roon als advies. Intussen werd in het andere ‘kamp’ een ‘smoezenbingo’ geconstateerd, die onder meer de uitspraak bevat dat de wetenschap niet eenduidig is.
Raadslid Stieneke de Kruijer van GroenLinks zei: “Wat is precies het probleem?” Zij bracht in herinnering de Club van Romen en dat voor veel de door die organisatie aangereikte problemen, inmiddels oplossingen zijn gevonden. Er is veel gebeurd, vond men, ondanks de veelgehoorde reactie daarop dat het niet snel genoeg gaat. Maar Roon waarschuwde dat men een snelle verandering ook niet moet verwachten. En als het zaadje is geplant, kan dat misschien na jaren resultaat opleveren…
Alsof u nooit een verkeerd woord gebruikt, of een woord verkeerd schrijft.
Klimaatontkenners hebben geen gasgestookte cv, want die geeft volgens hen geen warmte.
Het is echter onwaarschijnlijker dat het 24/7 wereldwijd verbranden van massale hoeveelheden fossiele grondstoffen géén opwarming van het aardse klimaat zou veroorzaken.
Fossiele grondstoffen zijn te uniek en kostbaar om ze voornamelijk als brandstoffen te gebruiken en uit te putten. Het is verstandiger om ze op duurzame manieren toe te passen.
Opwarming van het klimaat door verbranding van fossiele grondstoffen werd ruim 50 jaar geleden nauwkeurug berekend in het destijds door mij vertaalde rapport ‘Blueprint for Survival’ (Blauwdruk voor Overleving, uitgeverij Contact, 1972.)