De komende tien jaar is er in een groot deel van Noord-Holland geen ruimte in elektrische netwerken voor duurzame warmte. Met die boodschap confronteerde een ambtenaar van de gemeente woensdag raadsleden in een zogeheten  ‘raadsgesprek’ over duurzame warmte en netwerkcongestie. Wethouder Floor Gordon van zowel ruimtelijke ordening als duurzaamheid verliest evenwel de moed niet wat de vele woningbouwprojecten die zij op stapel heeft staan. Er moet een nieuw Publiek Integraal Warmtebedrijf komen, waarvan de overheid voor 51% aandeelhouder is, zei een van de drie ambtenaren die de gemeente vertegenwoordigden.

De VVD’er Gerritsen vroeg onder meer wat het allemaal gaat kosten. Hij kreeg overigens geen duidelijk antwoord.

Transitie

Duidelijk werd dat men anders met energie moet omgaan. Want woningbouw, economische groei en energietransitie, waarvan vooral wethouder Gordon te mond vol heeft, zorgen ervoor dat Liander en Tennet het niet meer bij kunnen benen. De stijgende lijn van elektriciteitsverbruik en de aanhoudende roep om er méér van af te nemen (transitie) lijken met elkaar in tegenspraak. De gemeente wil dat we allemaal een ‘gedragsverandering’ doormaken en alleen elektriciteit gebruiken als er voldoende aanbod is. Met andere woorden: Niet stroom gebruiken in de ‘spitsen’.

Voor ‘kleinverbruikers’, consumenten dus, als die het walletje bij het schuurtje laten, ligt er nu nog wel wat elektriciteit op de plank, maar voor bedrijven – vooral die veel gebruiken – wordt het moeilijker. Daarvoor zijn wachtlijsten. Er wordt volgens de gemeente aan een lokale aanpak van de netwerkcongestie gewerkt op allerlei manieren.

Nieuw Legmeer

Er loopt een onderzoek, zoals vele onderzoeken van de overheid, door de gemeente naar de vraag hoe men in hemelsnaam de bouwprojecten Nieuw Legmeer, de woningen aan de Bovenkerkerweg (tussen Beneluxbaan en Dr. Willem Dreesweg) en het nieuwe zwembad De Meerkamp op de energie moet aansluiten. En de vraag rijst of er niet elektriciteit kan worden opgeslagen. Daar speelt de gemeente geen rol in. “Netcongestie bewuste nieuwbouw stimuleren en borgen in een beleidsregel”, was een van de regels van de presentatie.

Nieuw warmtebedrijf

Naar sponsors voor een door de gemeente op te richten publiek warmtebedrijf wordt op het ogenblik gezocht. Want die andere 49 % moet toch ook worden ingevuld. In elk geval is duidelijkheid over welke rol de gemeente daarin speelt nodig. Dat bedrijf moet in elk geval de stroom gaan leveren voor de warmte in Nieuw Legmeer, de transitie van Kronenburg, de Greenportregio en de A9-zone.

Intussen werken Tennet, Liander en de gemeente samen aan het vervangen van het (onder) station voor Amstelveen een Langs de Akker en aan een nieuw station voor Amstelveen-Zuid, alsmede aan een station Bolwerk bij het KLM-kantoor.

1 REACTIE

  1. De stijgende lijn van elektriciteitsverbruik en de aanhoudende roep om er méér van af te nemen (transitie) zijn natuurlijk niet met elkaar in tegenspraak, zoals Johan Bos schrijft.

    ‘Groene Groei’, stokpaardje van de VVD is natuurlijk wel met zichzelf in tegenspraak zolang die economische ‘groei’ voornamelijk gebaseerd is op extractie, uitputting van fossiele en andere grondstoffen, milieuvervuiling, klimaatopwarming en uitbuiting van goedkope arbeidskrachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.