De Wet op de kwaliteitsborging (Wkb) gaat toch gelijktijdig met de Omgevingswet, waarvan weinig raadsleden schijnen te weten wat die allemaal voor hen betekent, op 1 januari van kracht worden. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge aan de Eerste Kamer per brief laten weten.

De Eerste Kamer had om (weer) uitstel gevraagd. Maar dat ziet De Jonge blijkbaar niet zitten. Er was door de Kamer een motie aangenomen, ingediend door de fracties van GroenLinks-PvdA en BBB.

Kwaliteit

De Kamerleden vreesden dat er op de niet genoeg kwaliteitsborgers zouden zijn op 1 januari.  Kwalieitsborgers zijn particulieren die toezien op de bouw, die nauw verband houdt met de in de Omgevingswet vastgelegde leefomgeving. Zij werken samen – in nieuwbouw, verbouw of renovatie – met opdrachtgever, bouwer en gemeente om de kwaliteit te ‘borgen’. Kwaliteitsborgers worden geacht onpartijdig en onafhankelijk te zijn.

Brief

De Jonge is kennelijk niet bang voor een tekort. “Vanuit mijn verantwoordelijkheid voor het stelsel van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen én met nadrukkelijk oog voor de uitvoering, kom ik tot de conclusie dat het verstandig is om vast te houden aan de gelijktijdige inwerkingtreding van beide wetten”, schrijft hij aan de Eerste Kamer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.