‘Je weet nooit wat je krijgt”, zei iemand vrijdag. Het ging toen in Alleman over de opvang van asielzoekers. Daarvoor wordt een AZC in een kantoorgebouw aan de Keesomlaan (8-10)om Kronenburg in gereedheid gebracht voor het opvangen van driehonderd man / vrouw, voornamelijk uit Syrië en Soedan, maar verder heel divers, zei de locatiemanager. Het kunnen gezinnen zijn, maar ook alleenstaanden. Dat wordt pas een paar dagen van tevoren bekend, zei iemand van het COA, dat met een forse delegatie naar de bijeenkomst was gekomen.  Het werkt aan een Amstelveens team van ongeveer twintig man en ook de beveiliging lijkt in goede handen, verzekerde een COA-medewerker.

In het voormalige kantoorpand van Ballast Nedam, even verder gelegen (op nummer 2), werd destijds ook veel geïnvesteerd om het geschikt te maken voor huisvesting, maar de instroom van asielzoekers bleek toen te beperkt en het pand werd afgeblazen.

Instroom

Van die instroom is men nu ook afhankelijk. Wethouder Adam Elzakalai heeft in elk geval de 60 minderjarigen een plek op Legmeer gegeven. Maar de wettelijke verplichting was 360, dus komen er driehonderd aan de Keesomlaan, zei hij, Overigens is het laatste nieuws dat Amstelveen 560 asielzoekers moet opvangen. Die tweehonderd méér wil Elzakalai dan in Amstelveen Zuid hebben.  Overigens bleek de wethouder ruimhartig tegenover ontheemden te staan. In een gemeente met bijna 100.000 inwoners moet dat kunnen, redeneert hij. Intussen zijn omwonden en bedrijven het niet altijd met het gemeentelijke beleid. Het ontbreekt aan communicatie, werd er gezegd. De eigenaar van een aan de overkant van het AZC gelegen pand wist van niks en dat in het kader van de participatie kennelijk wel op prijs hebben gesteld. Dat was niet de bedoeling en betrokkenen krijgen het verslag een de eerste bijeenkomst, in Uilenstede, alsnog toegezonden.

Overlast

“Wij sturen er op dat er zo min mogelijk overlast is”, zei een van de COA-medewerkers. Maar een garantie en niet te geven, omdat ook asielzoekers vrij zijn om te gaan een staan waar zij willen, ook ’s avonds. Er is om de veertien dagen overleg met de gemeente. Voor taallessen worden vrijwilligers gevraagd, anders kunnen omwonenden niet met AZC-ers communiceren. Bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, waarvoor elke asielzoeker € 57 per week krijgt. Hoe ver gaat het begrip ‘omwonenden’, vroeg iemand zich af. Want blijkbaar zijn die niet allemaal geïnformeerd. Minderjarigen zijn overdag naar school en volwassenen kunnen vaak aan (vrijwilligers) werk. De locatiemanager meldde dat in de AZC’s de criminaliteit niet hoger ligt dan gemiddeld in Nederland. Overigens staat er in Kronenburg ook een parkeergarage die criminaliteit en hangjongeren aantrekt. “Dat nu al zo”, werd er gezegd. Als bepaalde typen uit het AZC er óók  heengaan verergert die, was de redenering.

De Joodse inwoner Bas de Bruijn vroeg of de bewoners van het AZC zich wel bij de samenleving aanpassen, ondanks cultuurverschillen. Hij heeft niets tegen asielzoekers maar vroeg zich wel af of die ook maatschappelijk meekomen.

Foto: AZC in Ter Apel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.