In 2027 is het werk aan de A9 en de overkapping daarvan ter hoogte van het Oude Dorp naar verwachting klaar. Volgens de gemeente wordt door de overkapping het Oude Dorp en de Noordelijke Poeloever met het noordelijk deel van Amstelveen verbonden.  B en W stemden dinsdag vast in met de concept-gebiedsvisie ‘Nieuwe Oude Dorp’ die in grote lijnen een toekomstbeeld schetst, maar daar kunnen burgers nog – liefst digitaal – over meepraten via zogeheten ‘zienswijzen’.

Er komen verder een bewonersavond, een Stadsgesprek en er is het participatieplatform Denk Mee Amstelveen.

Verbinding

Sinds het begin van de jaren ‘70 van de vorige eeuw was Amstelveen gesplitst door de A9, zegt de gemeente. Door de overkapping van de A9 komen volgens haar noorden en zuiden van de stad weer samen. Op de overkapping komen een nieuw park (twee voetbalvelden groot) en er zou ruimte zijn voor nieuwe voorzieningen.

Fietsen

“Het Oude Dorp, de Poel en de Poeloever, het Amsterdamse Bos, inclusief het Bloesempark, zijn stuk voor stuk parels van Amstelveen en worden door de nieuwe plannen beter met elkaar en de rest van Amstelveen verbonden”, zegt wethouder Herbert Raat (Oude Dorp). “Er ontstaat niet alleen ruimte voor betere verkeersverbindingen tussen noord en zuid, maar ook voor groen, bewegen, cultuur en recreatie.” Het gemeentebestuur wil ook de loop- en fietsverbindingen verbeteren, auto’s van straat te halen en een nieuwe ondergrondse parkeergarage bouwen bij de Noordelijke Poeloever, volgens de gemeente ook het Oude Dorp met het Amsterdamse Bos verbindt. In de concept-gebiedsvisie houdt zij rekening met de flora en fauna in het gebied. Wethouder Floor Gordon (groen en water, ruimtelijke ordening) zegt dat de Noordelijke Poeloever met de Poel is een ‘prachtig groengebied’ is, waar men ‘de natuurwaarden’ verder kan versterken. “Met de ideeën in deze visie willen we dit gebied een nieuwe impuls geven”, zegt Gordon. Er komt ook ruimte voor stedelijke bebouwing, die aansluit op de overkapping van de A9.

Concept-gebiedsvisie

In de gebiedsvisie gaat het om ‘ontmoeten, verbeelden en vormgeven’ als centrale thema’s. De gemeente hoopt dat ‘generaties en culturen’ er samenkomen. ‘Voor momenten van uitwisseling en verbinding, in het park, bij een atelier, in de pluktuin, bij de schaakbanken, op het terras of tijdens een wandeling langs De Poel.’ De gemeente denkt ook te ‘verbeelden’ met een inrichting die prikkelt. Dan ontstaan volgens haar ‘nieuwe ideeën en mogelijkheden’. Het Oude Dorp en de omgeving zou zich ‘nog meer ontwikkelen tot een charmant, culinair en cultureel gebied waar verbeelding tot zijn recht komt.’ Het ‘Nieuwe Oude Dorp’ wordt volgens de concept-visie een gebied waar Amstelveners hun eigen creativiteit kunnen ontdekken en ontplooien.

Participatie

De concept-gebiedsvisie is een langetermijnvisie met oog voor leefbaarheid, milieu en de behoeften van de inwoners, zegt de gemeente. Omdat in het kader van de participatie zij ook naar inwoners wil luisteren, die naar haar mening ‘een unieke en waardevolle kijk op de leefomgeving’ hebben, nodigt zij die burgers uit mee te denken over de invulling van het gebied op een bewonersavond, een Stadsgesprek en via het online participatieplatform Denk Mee Amstelveen. Het platform biedt de mogelijkheid om te reageren op de gebiedsvisie en een vragenlijst in te vullen. De concept-gebiedsvisie Nieuwe Oude Dorp is hier te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.