In totaal 44 koopappartementen en villa’s komen er aan de Acacialaan, op de plek van dansschool Mittelmeijer, en de Handweg, op de plaats van het Life & Garden tuincentrum en Van Diemen Fun. B&W hebben daarvoor in zogenoemde startnotities gevatte voorstellen naar de gemeenteraad gestuurd. Er zijn in dit geval volgens de gemeente ‘relatief weinig’ bezwaren van omwonenden gekomen, maar zij is er – na de storm van protesten tegen andere bouwprojecten – wel achter dat zo vroeg mogelijk met mensen in de omgeving moet worden gepraat. Alle woningen in de twee projecten worden gebouwd in de middeldure en dure koopsector.

Kritiek van de oppositie in de gemeenteraad was dat startnotities eigenlijk niets met de start van de plannen had te maken, omdat die eigenlijk al ‘in beton gegoten’ waren. Aan de Acacialaan (foto) komen, gebaseerd op tips van de Groenraad, 28 uiterst duurzame en ‘groene’ woningen, zegt de gemeente.

Handweg

Aan de Handweg denkt men appartementen waarvan de helft met twee of drie kamers in de hoge prijsklasse van middeldure segment (maximaal € 363.000) wordt gebouwd. In het lagere segment krijgt men daar voor maximaal € 310.000 twee kamers (oppervlakte 50 tot 60 vierkante meter). Er zijn verder in de vrije sector nog vier villa’s genoemde huizen van drie kamers (75 vierkante meter) geprojecteerd. Het flatcomplex wordt gerealiseerd in drie bouwlagen.

Concept

Op dit moment wil gemeentelijke participatie bij woningbouwprojecten, waarbij vrijwel altijd wijzing van het ter plekke geldende bestemmingsplan nodig is, zeggen dat officieel omwonenden worden betrokken bij het uitwerken van een bouwinitiatief in een concept-startnotitie. Maar omwonenden, vaak (overigens doorgaans tevergeefs) insprekend bij een raadscommissie, voelen zich kennelijk onvoldoende gehoord.

Zienswijzen

B en W de leggen de startnotities, vergezeld van een nota van antwoord op de ingekomen bezwaren, voor aan de gemeenteraad. De coalitie, die de meerderheid uitmaakt in dat orgaan, keurt de startnotitie altijd goed, zich niet storend aan de tegenstand van oppositiepartijen. Na vaststelling kan de bestemmingsplan- en / of omgevingsvergunningprocedure starten en zijn formele ‘zienswijzen’ (lees: bezwaren) mogelijk volgens de gemeente.

Planten

‘Het bouwplan Acacialaan wordt duurzaam en natuur-inclusief vormgegeven’, juicht zij. ‘De ontwikkelaar heeft, mede op verzoek van de Groenraad, een aantal concrete maatregelen benoemd zoals een groen sedumdak (planten op het dak, red), voorzieningen voor vleermuizen en vogels, infiltratie van regenwater en een groene erfafscheiding.’

Aan  de Handweg leidde het bouwplan wel tot vragen om de omwonenden, onder meer met betrekking tot de balkons. ‘Bij de uitwerking van appartementenindeling houdt de ontwikkelaar op basis van deze reacties rekening met de plek van de grote raampartijen en balkons’ zegt de gemeente.

Participatie vroeger

De gemeente constateert intussen grote verschillen in aantallen bezwaren van omwonenden bij bouwplannen. Volgens haar stuitte een plan voor de bouw van 24 woningen aan de Charlotte van Montpensierlaan op veel meer bezwaren dan dat voor 552 flats aan Startbaan 16.

De gemeente een plan primair te toetsten aan door de gemeenteraad vastgesteld beleid voor wonen en parkeren, vastgelegd in de zogenoemde woonagenda, hoogbouwvisie en de door de raad aangegeven stedenbouwkundige kaders, duurzaamheidsambities, alsmede aan belangen van omwonenden. De laatsten zijn het veelal in de praktijk niet eens met de plannen voor wéér een relatief duur en doorgaans hoog appartementencomplex, maar de coalitie pleegt dan te zeggen dat aan de vooral theoretische kaders is voldaan.

Binnenstedelijk

Vaak verdwijnt groen ter plekke, naar de gemeente zegt nu dat behoud of compensatie daarvan ‘een belangrijk bestuurlijk uitgangspunt’ is. Maar Amstelveen heeft nu eenmaal weinig ruimte en wil toch weer groeien dus ‘zijn de meeste ruimtelijke ontwikkelingen binnenstedelijk’, zegt de gemeente. Zij wijst op transformeren van leegstaande kantoren naar woningen met ondergronds parkeren.

Wethouder Floor Gordon van Ruimtelijke Ordening verwacht dat ontwikkelaars met plannen voor nieuwe woningen, voorzieningen en werkplekken voldoen aan de door de gemeenteraad vastgestelde beleidskaders. Maar ook met de financiële haalbaarheid van een plan. “Als een plan voldoet aan onze gemeentelijke kaders en financieel haalbaar lijkt, geven we het sein om het nader uit te werken in een concept-startnotitie. Op dát moment wordt de reactie en inbreng van inwoners gevraagd.”

Dilemma

Maar dat is volgens veel inwoners en raadsleden (vooral van de oppositie) te laat. Daar is blijkbaar ook Gordon nu achter. “Bewonersparticipatie is de afgelopen jaren sterk in ontwikkeling”, zegt zij. Deze tijd vraagt volgens haar dat inwoners en de gemeenteraad eerder aan zet zijn. “Amstelveen en de regio ontwikkelen zich razendsnel. Goed luisteren naar de zorgen en argumenten van inwoners is ontzettend belangrijk. Tegelijk blijft het afwegen van het algemene maatschappelijk belang wat te doen aan het schrijnende woningtekort versus het individuele belang van direct omwonenden die hierdoor gehinderd worden een lastig dilemma.”

Visie

Naar haar mening moet de gemeenteraad zich eerder uitspreken over de  leidende uitgangspunten bij een specifiek plan. Hoe dat dan moet, zegt de gemeente nu te bekijken. B&W willen naar hun zeggen inwoners, (advies) organisaties en de gemeenteraad eerder betrekken in het proces om van een initiatief van een projectontwikkelaar een bouwplan te kunnen maken. Dat past ook bij een nieuwe participatievisie die de gemeente aan de raad voorlegt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.