Met de stemmen van de fracties van BVNL en 50Plus tegen heeft de Gemeenteraad er  woensdag mee ingestemd dat voor de ramp in Turkije en Syrië een bedrag van een euro per inwoner wordt gedoneerd via giro 555 van de samenwerkende hulporganisaties. In totaal komt dat neer op bijna een ton.

Er was daartoe een motie ingediend door GroenLinks, met steun van VVD, D66. BBA en Goed voor Amstelveen. Wethouder Adam Elzakalai van Financiën nam die ook loyaal over, al had hij bij andere uitgaven graag gevraagd om een dekkingsplan.

Individuele beslissing

De tegenstemmers vonden de aardbeving ook verschrikkelijk, lieten zij weten. Maar er moet naar hun mening geen gemeenschapsgeld voor de donatie worden gebruikt. De financiële steun moet baar  hun mening van inwoners individueel komen. Yaron van Koningsveld van BVNL verwees naar Esther Veenboer van de PvdA, die overigens de motie wel steunde, maar tegelijk een dilemma zag. “Wat steun je dan nog meer?” vroeg zij zich af. Het leek haar goed in de begroting daar een bedrag voor op te nemen. Overigens vond BVNL dat bij het via donaties verkregen bedragen veel aan de strijkstok blijft hangen.

Faciliteren

De ingediende motie was een initiatief van raadslid Fatumo Mahamed Farah van GroenLinks. Zij vond ook dat de lokale Turkse en Syrische gemeenschappen en initiatieven van inwoners en organisaties door de gemeente worden gefaciliteerd. Ook dat stond in de motie. De wethouder sprak van Amstelveense ‘barmhartigheid’.

Solidair

Volgens Fatumo Mahamed Farah toont Amstelveen zijn solidariteit met de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. “Veel Amstelveners zijn in actie gekomen en hebben hulpinitiatieven opgezet. De gemeente Amstelveen doet er alles aan om de initiatieven van inwoners en organisaties in dit verband te faciliteren en te ondersteunen”, zei ze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.