Oud-burgemeester Mirjam van ’t Veld legt per 1 maart het voorzitterschap van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) neer. Zij had die functie sinds 1 juli 2021. In Amstelveen was zij de kortst zittende burgemeester, want al na drie jaar stapte ze op om directeur te worden van het ziekenhuis Gelderse Vallei. “Dit kwam op mijn pad”, zei ze op de lokale televisie. Ze vertelde er niet bij, uit de zorg komend, zelf naar die functie te hebben gesolliciteerd.

In wezen kon zij niet aarden in de Amstelveense ‘bestuurscultuur’, meldde zij aan Johan Remkes, destijds Commissaris van de Koning in Noord-Holland.

Mensen maken AV

Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn kreeg de opdracht daarna die te onderzoeken. In een ambtsbericht aan Remkes, concludeerde hij dat Amstelveen ‘een plezierige en goed bestuurde gemeente’ is, waar een burgemeester zich goed thuis kan voelen, mits die de verbinding met politiek, raad en college van B&W ‘voortdurend weet vast te houden’ en niet voor de muziek van hen uitloopt. Met onder meer het project ‘mensen maken Amstelveen’ deed Van ’t Veld dat laatste wel. Na haar vertrek hoorde men dan ook niets meer van het programma.

Uitblijvende confrontaties

Eenhoorn gaf toe dat felle confrontaties in de politieke arena ontbreken en dat hier ‘wij doen het op z’n Amstelveens’ zo ongeveer het leidende motief is. Het betekent dat het dualisme beperkt, tot ontstemming van de oppositie, die soms klaagt niet te worden ‘meegenomen’ en over het ontbreken van alternatieve beleidsvoorstellen, meldde Eenhoorn. Maar die oppositie blaast niet hoog van de toren; volgens hem kiest zij ‘eieren voor haar geld’ en speelt ook de gunfactor ten opzichte van andere fracties een rol. Er wordt in Amstelveen veel geïnvesteerd in het (strikt geheime, red.) coalitieoverleg, opdat men in het openbaar niet voor verrassingen komt te staan.

 VVD

Het bestuur wordt gedomineerd door de VVD, waarvan wethouder Herbert Raat – gezien zijn vorige baan als voorlichter in Amsterdam – qua communicatie voorligt op de rest van het college, zag Eenhoorn, als is zijn ervaring in de loop van de tijd volgens hem minder geworden. Hij  schreef ook in het ambtsbericht dat de ‘volks vertegenwoordigende rol’ van de raad ‘wat meer nadruk’ kon krijgen.

Passend

 Voor Van ’t Veld, die hier maar drie jaar burgemeester was, past het vertrek volledig in haar CV, die aantoont dat zij nergens langer dan een paar jaar bleef. Bij de LHV kon zij naar eigen zeggen niet brengen wat zij ‘te bieden’ heeft. “Soms moet je dan een moeilijk, maar wel juist besluit nemen.”

Op de website van de LHV staat dat de fase waarin de vereniging nu verkeert een ander type voorzitter vraagt. “Het is een roerige tijd voor de huisartsenzorg en de LHV. Niet in het minst wegens de gesprekken en besluitvorming over het Integraal Zorgakkoord (IZA) en nu de uitwerking van deze afspraken. Mirjam is intensief betrokken geweest bij de start van het IZA-traject, maar heeft de ontwikkelingen vorig jaar vanwege ziekte noodgedwongen vanaf de zijlijn moeten volgen. Na haar terugkeer hebben we geconstateerd dat het lastig is om de aansluiting met elkaar weer te vinden. Daarom nemen we in goed overleg afscheid van elkaar. Vicevoorzitter Aard Verdaasdonk neemt het voorzitterschap waar.”

Zelf zegt zij nu op weg te zij naar een andere ‘uitdaging’.

3 REACTIES

  1. Hoe noem je de mensen die zulke mensen uitnodigen om burgemeester van Amstelveen te worden?

    Zwakke organisaties kiezen zwakke bestuurders uit angst voor noodzakelijke ingrepen in verandering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.