In de week van 26 november tot en met 2 december gaan duizenden vrijwilligers van het Leger des Heils in het hele land weer langs de deuren om te collecteren voor hulp aan kwetsbare mensen. Het ‘leger’ zoekt nog collectanten in Amstelveen.

Die zijn in onzekere tijden van inflatie, armoede en onvoldoende perspectief, terwijl iedereen het over bestaanszekerheid heeft, hard nodig, zegt het Leger des Heils.

Lastig

Collecteren aan de deur is lastiger dan voorheen en er gaan veel minder mensen de straat op dan in andere jaren. Maar het Leger kan de opbrengsten eigenlijk niet missen, zegt het. Het Leger des Heils heeft dus de mogelijkheid gecreëerd om online collectant te worden. Op Word collectevrijwilliger bij het Leger des Heils is te zien hoe dat werkt.

Buurthuiskamers

De opbrengst is bestemd voor het buurtwerk van het Leger des Heils. De organisatie heeft door heel Nederland zo’n honderddertig buurthuiskamers die bedoeld zijn voor de directe omgeving en toegankelijk voor iedereen. Mensen kunnen er terecht voor een kopje koffie, een spelletje, een maaltijd, een (pastoraal) gesprek, zingevingsvragen of bijvoorbeeld tweedehands kleding. In steeds meer locaties wordt ook schuldhulp en huiswerkbegeleiding geboden, aangevuld met lokale activiteiten.

Behoefte

Doel is mensen uit een sociaal isolement te halen of dat te voorkomen. Zeker voor mensen met minder bestedingsruimte is zo’n locatie vaak echt een vangnet. In de buurthuiskamers kunnen buurtbewoners elkaar bovendien leren kennen, waardoor gewerkt wordt aan hun sociale netwerk en bovendien de buurt wordt versterkt. Het overgrote deel van de buurthuiskamers is niet gesubsidieerd, waardoor het bestaan volledig afhankelijk is van giften en donaties. Het Leger des Heils doet zijn uiterste best om ‘in de buurt’ te blijven, en daarbij ook een veilige afstand te hanteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.