Omdat verreweg de meeste Verenigingen van Eigenaren (VVE’s) geen maatregelen nemen om te verduurzamen (95 van de 500 doen dat wel) helpt de gemeente de appartementencomplexen op dat gebied. Er komt voor VVE’s veel kijken, zegt wethouder Floor Gordon (D66) van verduurzaming.  Speciaal voor VVE’s zijn er nu weer twee bijeenkomsten in Aalsmeer waar ook Amstelveense VVE’s welkom zijn. Die worden gehouden op woensdag 8 en maandag 13 november (19.30 uur) in respectievelijk Zalencentrum ’t Baken, Sportlaan 86, en het raadhuis.

Aanmelden

Voor beide avonden graag aanmelden bij servicepuntenergieadvies@amstelveen.nl. De gemeente biedt VVE’s advies aan. De wethouder bracht onlangs een bezoek aan de appartementen op Bankrashof en de Emmakade waar twee VVE’s duurzaamheidsmaatregelen nemen.

Tijd en geld

Amstelveen geeft ongeveer 500 VVE’s met ruim 11.000 woningen. Verduurzamen van deze gebouwen speelt een belangrijke rol in het verwezenlijken van onze duurzaamheidsdoelstellingen, vindt Gordon. “Een VvE-lid is niet volledig baas over de eigen woning, maar deelt zeggenschap met alle bewoners in het complex. Het verduurzamen kost vaak veel tijd, omdat niet altijd alle inwoners direct overtuigd zijn van de noodzaak van de investeringen.”

Zij gaat er aan voorbij dat sommige eigenaren nauwelijks hun hypotheek  kunnen ophoesten en die extra investering niet kunnen betalen. Maar de gemeente zegt de besturen te willen helpen het ingewikkelde proces te doorlopen, maar daarbij graag ‘succesverhalen en geleerde lessen’ te delen en subsidie te geven ‘voor advies en begeleiding’ naast subsidie na uitvoering van maatregelen.

Warmte

 De gemeente biedt bijvoorbeeld ondersteuning bij een warmtebeeld rapportage om warmtelekken op te sporen en ‘maatwerkadvies’. Daarnaast kan een adviseur meekijken en offertes beoordelen. De VvE Bankrashof had veel baat bij het plaatsen van een slimme gasmeter, die ook gehuurd kan worden en waardevolle inzichten gaf in het energiegebruik voorafgaand aan het nemen van maatregelen. Na de meting kon de VvE één ketel buiten gebruik laten stellen, die nu wel als backup dient. Ook ging er veel warmte verloren via de ringleidingen. Het bestuur betrekt nieuwe anderstalige bewoners bij het energiegebruik van hun woningen en deelt besparingstips.

De VVE Emmakade benadrukte dat volgens Gordon dat goede communicatie met mede-eigenaren voor en tijdens het verduurzamingsproces belangrijk is.

Fotobijschrift: VVE Bankrashof heeft de ketels efficiënter ingesteld, het dak geïsoleerd, een collectieve actie voor warmtepompen gehouden en gaat nog zonnepanelen plaatsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.