Het redelijk unieke van het Amstelveense raadhuis schijnt te zijn dat men er gezamenlijk over alles beslist. Het was wethouder Marijn van Ballegooijen die dat voor de lokale televisie in het programma de ‘Stem van de Straat’ zei. Met andere woorden: Politieke standpunten verdwijnen goeddeels als men eenmaal in de gemeenteraad is beland. Natuurlijk zegt dit niets over de verkiezingstijd als men, door het strooien met op de ideologie van de partij gebaseerde beloften, poogt die eigen fractie in de raad zo groot mogelijk te maken.
Afgezien van het feit dat men uitgerekend op de ‘straat’ nauwelijks wethouders en zeker geen raadsleden kent (men mag al blij zijn de burger weet hoe de burgemeester heet) was Van Ballegooijen er niet alleen; zijn collega, wethouder Floor Gordon, was er ook. Beiden hebben zoiets als diversiteit in hun portefeuille.
GL-PvdA
Men zou dus kunnen zeggen dat die twee handen op een buik zijn. De voor de hand liggende vraag was dan ook: Waarom vormen jullie niet één partij? Maar daar verzetten zich beiden tegen. Het zou trouwens hooguit een lokale partij worden en Van Ballegooijen hoort nu eenmaal bij de landelijke PvdA en Gordon bij het eveneens landelijke D66. Om voor mij onbegrijpelijke redenen staat Van Ballegooijen achter de fusie van zijn partij met GroenLinks, op dit moment nog een oppositiepartij in de gemeenteraad, waarin dus één fractie GL-PvdA volgend jaar terugkeert, die als coalitiepartner de kans loopt een uitstekende wethouder sociaal domein (o.a. zorg en welzijn) te verliezen. Maar de fractie kan ook zich in de coalitie dringen.
Overigens zijn er nu drie lokale partijen. Als die de onderlinge strijdbijl begraven zijn zij met negen zetels groter dan de VVD (8) nu. Maar voor één plaatselijke fractie zijn de raadsleden blijkbaar te zeer individueel bezig. Ook dat is politiek.
Eén geluid
Het gemeentebestuur, dus het college van B en W, spreekt met één mond al hebben de wethouders soms wel uiteenlopende dankbeelden. Daarover wordt dan gepraat met het gevolg dat een ‘genuanceerd’ voorstel naar de gemeenteraad gaat, begreep ik. De lokale politiek is nu eenmaal anders dan de nationale, zei Floor Gordon in die uitzending; wat haar overigens niet weerhoudt voor een landelijke partij te kiezen, zoals de andere wethouders. Tot aan de vorige raadsperiode waren het drie landelijke partijen (VVD, D66 en PvdA) die de dienst uitmaakten, maar ten gevolge van twee zetels verlies van de VVD kwam Goed voor Amstelveen (GVA) bij de coalitie. Die leverde precies de twee ontbrekende zetels. Men had natuurlijk een van de twee andere plaatselijke partijen kunnen vragen, maar die eisten een wethouderszetel in het college. GVA, pas opgericht, deed dat niet en blijft dus een aanhangsel waar de drie andere partijen weinig last van hebben. Het team van B en W bleef zoals het was.
Antisemitisme
Ook in de gemeenteraad lijkt men weinig last te hebben van verschillende politieke standpunten, als men niet behoort tot de frequent dwars liggende partijen 50Plus en BVNL of het CDA. Maar verder zien raadsleden elkaar meer als vrienden dan als politieke tegenstanders. De ‘verbinding’ schijnt voor de twaalf (!) fracties de boventoon te voeren, zonder dat de gemeente, vertegenwoordigd door bijvoorbeeld wethouders, door heeft dat water en vuur even moeilijk zijn te verbinden als goed en slecht. Niet te veel doordrammen over politieke verschillen dus lijkt het toonaangevende principe, opdat men ‘gezamenlijk’ tot een standpunt komt. Dat speelt vooral in het college van B en W, zeiden beide wethouders in het tv-programma.
Hoe ver de vriendschap in de gemeenteraad gaat, blijkt bijvoorbeeld bij GVA-raadslid Nachshon Rodrigues Pereira. Hij is Joods, maar verschijnt nooit met een keppeltje in de raadzaal, zoals ook raadsleden de ChristenUnie of het CDA geen uitingen van hun geloof dragen. Anders ligt dat bij de twee vrouwelijke moslim-raadsleden (deel uitmakend van GoenLinks en SP), die ook in de raadzaal hun hoofddoek dragen en Israël wegens de oorlog in GAZA veroordelen, al kan men moeilijk beweren dat die natie begon. Nou weet ik wel dat in het Bijbelboek 1 Corinthiërs 11 staat dat vrouwen een hoofddoek moeten dragen, maar dat is alleen als zij bidden of profeteren. In de raadzaal wordt weinig gebeden, neem ik aan. Overigens was het de vrijwel complete VVD-fractie die zich laatst liet fotograferen wegens staan achter Israël. Verder waren de fracties van Goed voor Amstelveen (GVA), Actief voor Amstelveen (AVA) en de ChristenUnie vertegenwoordigd op de foto. Van de coalitie bleef PvdA en D66 weg. Net als GroenLinks en de SP kijken die anders tegen discriminatie aan. Soms komt er toch een beetje (inter) nationale politiek in de raadzaal binnen…
De fractie GL-PvdA kan zich volgend jaar alleen in de coaltie ‘dringen’ als zij democratisch gekozen wordt. Dat kan zomaar gebeuren, óók als dat niet naar de zin van de lokale journalistiek is.
De lokale journalistiek is niet bepaald links en progressief.
(Dit is een antwoord op een vraag die Johan Bos mij per email stelde. Hij vermijdt helaas openbare discussie, net als lokale politici en bestuurders.)
O, sorry. Antwoordde via mijn telefoon, waarop die reacties krijg. Ik vroeg per mail wat de lokale journalistiek ermee heeft te maken. Maar voor u moet die propagandistisch voor uitsluitend links, begrijp ik. Meningen worden als feiten gepresenteerd.
Terwijl het gaat over het normale, open en eerlijke proces van verkiezingen doet u alsof GL-PvdA iets achterbaks doet door zich in de coalitie te ‘dringen’. Dat is geen neutrale houding.