Het is een beetje mosterd na de maaltijd, vond voorzitter Henk Boelrijk van de Dorpsraad (DR) van Nes aan de Amstel donderdagavond. Die raad stelde daarna Dorps- en Gebiedsvisie vast. Er waren twee goed bezochte inspraakavonden geweest en alle dorpsbewoners konden over het concept meepraten. De twee insprekers hadden dus eerder moeten reageren. Maar één van de twee, Jannie Pranger, vond dat de school ‘De Zwaluw’ en de woningbouw een veel te belangrijke plaats in de visie had gekregen. “De bouwplannen lagen tijdens zo’n inspraakavond al op tafel”, zei Pranger en betwijfelde of wel zorgvuldig is omgegaan met het democratische proces.
Zij vond ook dat veel dorpsbewoners er net zo over dachten. Overigens kwam van de publieke tribune het geluid dat de Dorpsraad wel héél open was geweest bij het samenstellen van de Visie ‘Samen in Beweging’.
Aannames
Dat is geen visie te noemen in de zin van de begin dit jaar van kracht geworden nieuwe Omgevingswet, zei Sandra Meulenbelt, die ook spreektijd had aangevraagd en zelf lid was geweest van de DR. Er wordt veel in het stuk gezegd op grond van niet onderbouwde aannames, vond zij. “De democratische legitimatie van het plan is zeer matig”, zei ze. Maar de school, die een deel van de leerlingen van buiten Nes heeft, stond centraal. En daarmee de bouwplannen voor nieuwe woningen, want zonder jonge gezinnen draagt de school in de toekomst op. Dat was ook het uitgangspunt, vertelde Boelrijk, want Nes aan de Amstel moet een leefbaar dorp blijven. ”Wij willen die leefbaarheid verbeteren. Dat hebben wij als centrale gedachte uitgelegd.” Voorzitter Jan van Schaik van Dorpshuis de ‘Nesse’ prees de DR. De leden daarvan moeten het, anders dan de gemeente, doen zonder beleidsmedewerkers, die elke wethouder wel heeft, vond hij. Overigens was de indruk van een deel van het publiek dat de DR bij de gemeente met het stuk niets bereikt. De Dorpsraad is formeel ingesteld als een adviesorgaan van de gemeenteraad, in tegensstelling tot door de leden opgerichte clubjes die zich ook dorpsraden noemen. Overigens waren er, bij hoge uitzondering, twee leden van die gemeenteraad, te weten fractievoorzitter Patrick Adriaans van de SP en raadslid Stieneke Kruijer van GroenLinks. Actief voor Amstelveen had bestuurslid Robert Logger afgevaardigd, maar die is er altijd bij de Dorpsraad-vergaderingen. Maar waar Meulenbelt op doelde was de verantwoordelijkheid die aan de status van Dorpsraad kleeft. “Door bij een advies een conceptplan op te stellen, schrijft de Dorpsraad feitelijk het dorp de wet voor als de gemeente het advies niet overneemt,” zei ze. Een in de visie voorkomende zin als ‘zonder nieuwe basisschool en extra woningen geen levensvatbaar dorp’ had wat haar betreft in vragende vorm moeten zijn (als richting voor onderzoek en analyse), dus: ‘Kan Nes zonder school en extra woningen een levensvatbaar dorp blijven?’ In de visie staan volgens haar aannames die niet stroken met het beleid van gemeente, provincie, MRA en Rijk. Maar de DR stelde de visie, die naar de insprekers menen geen visie maar een plan is, toch maar vast.