Op woensdag 11 december spreekt onderzoeker en hoogleraar (post)koloniale cultuurgeschiedenis Remco Raben (foto) over de bijzondere novelle ‘Eer de haan kraait: Een Hollandse soldaat op Java’ van Jan van Waveren (1928-2011). Raben geeft een zogeheten Elsrijklezing in Huis Elsrijk aan de Graaf Aelbrechtlaan 138.
Door de lezing komt men dichter bij de beleving van de Nederlandse soldaat van ‘oorlogsmisdaden’.
Getuigenis
“Een bijzonder boek, een onbekende schrijver, een onbeschreven thema, een verwarrende getuigenis”, zegt Stadsdorp Elsrijk. Remco Raben licht boek en persoon toe. Hij plaatst het boek in het kader van wat we weten van extreem geweld tijdens de Nederlands-Indonesische dekolonisatieoorlog.
Verkeerde kant
We kennen de Indische romans van Couperus e.a. waarin Nederlands-Indië vooral een exotisch, mysterieus en sensueel decor is. We kennen boeken spelend in de Tweede Wereldoorlog over moed en lafheid, zoals van Mulisch en Hermans. Maar de grootse en bloedigste militaire operatie van Nederland in verafgelegen eilandenrijk (1945-1950) komt maar mondjesmaat terug in onze literatuur, vindt het Stadsdorp. “Een oorlog waarmee Nederland aan de verkeerde kant van de geschiedenis terecht kwam. Dienstplichtig soldaat Jan van Waveren schreef een prachtige novelle, uitgaande van zijn eigen ervaringen.” Elsrijklezingen (in kleiner en groter verband) worden georganiseerd in samenwerking met Boekhandel Blankevoort, die ook de verkoop ter plekke verzorgt. Voor deze bijeenkomst zijn ongeveer 30 plaatsen beschikbaar. Er worden geen kaarten verkocht, de toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage na afloop wordt zeer op prijs gesteld. Graag aanmelden via elsrijklezing@stadsdorpelsrijk.nl.