Woonlasten in de gemeente stijgen volgend jaar naar verwachting van B&W met twee procent. Dat staat in de zogenoemde Perspectiefnota, waarin het beleid en de contouren van de begroting worden aangegeven. Aan het sociale domein geeft de gemeente bijna 81 miljoen euro uit, waarin met name de jeugdzorg de spuigaten uitloopt en geenszins voldoende wordt betaald door het Rijk.

De uitgaven van 81 miljoen zijn de kosten van gemeentelijke overhead niet meegeteld. Het sociaal domein is het grootste van zeven programma’s en maakt bijna een derde (30%) van de totale gemeentelijke uitgaven uit.

34 procent

Tegenover deze uitgaven staat € 2,3 miljoen aan diverse specifieke programma inkomsten (vooral eigen bijdragen). De resterende € 78,6 miljoen wordt betaald uit drie “bronnen”: Het “BUIG-budget” voor de bijstandsuitkeringen, een (restant) integratie-uitkering Sociaal Domein en de overige algemene middelen als sluitpost.

De uitgaven voor het totale Sociale Domein steeg sinds 2018 (toen het college en de gemeenteraad aantraden) met € 22,1 miljoen of 34%. Vooral de jeugdzorg hakte er in met een stijging van ruim 78% (van € 15.6 naar € 27,8 miljoen). Kosten van zorg stegen met ruim een kwart (van € 21,3 naar € 26,7 miljoen), die van Werk en Inkomen met 13,8% (tot € 28 miljoen) en aan Volksgezondheid betaalde de gemeente bijna 41 procent meer sinds 2018 (nu € 3,8 miljoen).

Taakveld

De budgetten (per taakveld) worden niet bepaald aan de hand van de ontvangen inkomsten, meldt de gemeente. ‘In plaats daarvan worden per taakveld reële budgetten vastgesteld op basis van de benodigde uitgaven om het vastgestelde Amstelveense beleid uit te voeren.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.