Er worden nu 84 bomen gekapt omdat zij volgens de gemeente onveilig zijn wegens ziekte, risico op breuk of omdat zij niet ‘levensvatbaar’ zijn. Dat blijkt uit de jaarlijkse boomveiligheidscontrole, waarvan tot nu toe slechts een derde v fan het totale bestand is gecontroleerd. Overigens zijn er in Amstelveen van 32.000 bomen.

Ook blijkt volgens de gemeente dat bomen moeten worden gesnoeid vanwege takken met breukrisico.

Nieuw plantseizoen

De werkzaamheden zijn net gestart en duren tot het einde van het jaar. In principe komen er op deze plekken of in de directe omgeving in het volgende plantseizoen nieuwe bomen voor terug, zegt de gemeente. In dat plantseizoen wil de gemeente 350 bomen aanplanten.

Het is volgens groenwethouder Floor Gordon onvermijdelijk dat wegens de veiligheid bomen worden gesnoeid of gekapt. Soms gebeurt dat onmiddellijk. “{ “We spreken dan van noodkap. Maar we kijken nu al uit naar de start van het nieuwe plantseizoen, dat we dit jaar laten samenvallen met de jaarlijkse Boomfeestdag op 20 november. Dan planten we dus zo’n 350 bomen, ook op plekken waar eerder bomen zijn weggehaald wege de onveiligheid.”

Stronken

Op www.amstelveen.nl/boombeheer zijn digitale kaarten beschikbaar waarop de risicovolle bomen staan aangegeven en locaties waar bomen worden aangeplant. Nadat de bomen zijn gekapt, blijven de stronken nog 39 jaar achter. Die tijd zegt de gemeente te benutten voor onderzoek naar de plantlocatie, bijvoorbeeld naar de aanwezigheid van ondergrondse kabels en leidingen en te kijken wat er nodig is om een nieuwe boom aan te brengen. Soms maakt de gemeente van de gelegenheid gebruik om bijvoorbeeld parkeervakken opnieuw in te richten.

Verspreid over Amstelveen is begonnen met het verwijderen van oude stronken van eerder gekapte bomen en het voorbereiden van plantlocaties. De plantgaten worden verbeterd en er wordt, waar nodig, extra beluchting aangebracht.

 Nieuwe bomen

De aankomende boomfeestdag op woensdag 20 november markeert de start van het nieuwe plantseizoen en de aanplant van 350 bomen op locaties waar hun voorgangers onder meer vorig jaar na de boomveiligheidscontrole zijn gekapt.

Soms is het niet mogelijk een boom terug te planten, bijvoorbeeld door ruimtegebrek of door de aanwezigheid van ondergrondse kabels en leidingen zegt de gemeente, die dan zegt te zoeken naar alternatieve plantlocaties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.