De onderdoorgang van het A9 viaduct over de Beneluxbaan, in de Keizer Karelweg bij het Stadshart, moet straks volgens de gemeente een plek worden die een prettige sfeer uitstraalt. Daarvoor roept zij mensen op die een ontwerp kunnen maken voor een kunstwerk op de beide zijwanden. Die kunnen tot uiterlijk zondag 31 oktober gemaild worden naar a9badhoevedorp-Holendrecht@rws.nl.

De gemeente en Rijkswaterstaat organiseren de wedstrijd samen. Het kunstwerk moet door de constructie van het viaduct uit tegels bestaan. De oproep is gericht tot kunstenaars ‘en andere creatievelingen’.

Jury

Een jury zal alle binnengekomen ontwerpen beoordelen. Dat gezelschap bestaat uit de gemeentelijke stadsbouwmeester, een lid van de Adviescommissie Beeldende Kunst Amstelveen en afgevaardigden van Rijkswaterstaat, aannemer VeenIX en de gemeente. Criteria zijn onder andere naar de (technische) haalbaarheid van uitwerking van het ontwerp, de inpasbaarheid binnen het A9 project en de ontwerpkwaliteit.

Overigens worden de verder uitgewerkte ontwerpen, die het meest geschikt zijn, voorgelegd aan de inwoners van Amstelveen. Die bepalen dus welk van de door de jury gekozen nominaties er uiteindelijk in het viaduct komt.

Blikvanger

“Het ontwerp moet een echte blikvanger voor Amstelveen worden,” zegt wethouder Herbert Raat (A9 en Kunst en Cultuur). “In 2017 mocht heel Amstelveen stemmen over de fietsbrug over de A9. Daar kwam de iconische bomenbrug als winnaar uit. Nu is dit viaduct aan de beurt.” De winnaar is waarschijnlijk begin volgend jaar bekend.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de selectiecriteria op het online bezoekerscentrum van Rijkswaterstaat via bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl. Hier staat ook meer informatie over de werkzaamheden aan de verbreding en verdiepte aanleg van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht.

Op dit moment is het viaduct al een soort openluchtmuseum, waar foto’s – zoals die over homoliefde – worden getoond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.