Terwijl andere musea het wel hebben en het museumpark Archeon de erkenning recent heeft aangevraagd is het CBF-keurmerk door het Cobra Museum juist opgezegd. “Het is voor goede doelen en niet voor musea”, oordeelde het museum.

De komst van een nieuwe een nieuwe accountant heeft volgens de penningmeester tot de opzegging van het CBF-keurmerk geleid en was onduidelijk waarom men dat ooit in het verleden aanvroeg. Het is ook niet helder ‘waarom de jaarrekening in het format voor goede doelen stond’, meldt het museum. Toetreding kost drie mille en daar komt, in de omzetcategorie waarin het museum zich bevind (rond de twee miljoen euro), eenzelfde bedrag jaarlijks bij.

Betrouwbaarheid

Voor de aansluiting bij het CBF zal destijds wel een goede reden zijn geweest maar die is nu niet meer relevant, zegt het Cobra Museum. “Het CBF-keurmerk is om de betrouwbaarheid van de goede doelen te borgen, geeft het maatschappelijk verkeer een zekerheid dat de giften goed worden besteed en zij houdt toezicht op hun leden.”

Volgens de ‘Richtlijn 650 Fondsenwervende organisaties’ moet duidelijk aangetoond worden hoeveel van de ontvangen giften is besteed aan de doelstellingen en hoeveel aan fondsenwerving / administratie. Volgens de culturele instelling is dat niet van toepassing voor musea.

Vrienden

Tot nu krijgt het museum een jaarlijkse gemeentelijke subsidie van ongeveer € 1,2 miljoen, maar daar komen toegangsgelden, contributies van ‘vrienden’ ( € 75) en donaties bij. “Mede dankzij de Vrienden maakt het Cobra Museum interessante tentoonstellingen, educatieve programma’s en kan het belangrijke kunstwerken aankopen”, zegt de organisatie op haar website. Verder kan men voor minimaal € 500 per jaar donateur van het museum worden. Maar volgens het museum valt dat allemaal niet onder fondsenwerving.

Het CBF zegt dast men zeker weet of een instantie het meeste geld aan zijn doelstellingen besteed als het zijn keurmerk draagt en een bijdrage te leveren aan een professionele en transparante goededoelensector. “Dit doen we door het beantwoorden van vragen over goede doelen en het delen van trends en inzichten met de sector en andere belanghebbenden”, zendt het CBF op zijn website. En zijn ongeveer 650 organisaties bij aangesloten.

2 REACTIES

  1. Benieuwd hoe de BankGiroLoterij, die jaarlijks twee ton overmaakt aan het Cobra Museum, hier tegenaan kijkt. Zij stellen immers een CBF keur verplicht.

    Apart ook dat het museum ontkent dat donaties e.d. niet onder fondsenwerving vallen, terwijl het in hun jaarverslagen met zoveel woorden wel benoemd en gekwantificeerd wordt. Misschien dat het in het jaarverslag van 2020 anders komt te staan, maar ja, dat is nog steeds niet gepubliceerd. Dit ondanks de verplichting van het CBF, maar ook als ANBI instelling. Voor je het weet is het 2022..

  2. Ik ben zeker een banaan, die niet over al te veel hersencellen tracht te beschikken, maar ik begrijp niet goed waarom COBRA dit keurmerk heeft teruggegeven. Een museum is naar mijn smaak een goed doel zoals omschreven staat in de belastingwet. Of zij een ANBI- status heeft zou ik op moeten zoeken. Als zij die niet heeft , zouden vele “vrienden” en sponsors zich wel eens terug kunnen trekken.
    Heel vreemd allemaal, als je wel €1,2 miljoen van de Amstelveense bevolking krijgt, dan zou je toch als Amstelvener graag willen zien dat ze hun financiële broek zelf zo veel mogelijk hoog houdt..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.