Van ongedocumenteerde ouderen in Nederland maakte fotograaf Mona van den Berg 23 portretten, die gedurende de maand oktober zijn te zien in Alleman, BijKlaasje en de Titus Brandsmakerk. De tentoonstelling, waarvoor dus drie locaties dienen, ‘Ongedocumenteerd en op leeftijd’ gaat over mensen die vaak al decennia in Nederland zitten, evenwel zonder papieren.

“Deze mense krijgen een gezicht”, zegt Van den Berg, die met deze expositie de 2e prijs won voor fotojournalistiek en documentaire fotografie in Nederland in de strijd om de Zilveren Camera.

Kinderen

De tentoonstelling belicht de situatie van ongedocumenteerde ouderen, die veelal in de schaduw hebben geleefd en als ouderen zonder zorg en ondersteuning zitten. Ernest van der Kwast schreef de teksten bij de foto’s. Onder meer: “Het zijn mensen die onze huizen hebben schoongemaakt, die carrières van artsen en advocaten mogelijk maakten en die een leven hebben opgebouwd in Nederland. Sommigen hebben hier zelfs kinderen gekregen.” Achter de expositie zit de organisatie De Regenboog, die zich vooral bezighoudt met ongedocumenteerde asielzoekers.

Participe

De expositie is op de drie plaatsen te zien op woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. Op elk van de drie locaties is een deel van de tentoonstelling te bezichtigen. Wijkcentrum Alleman ligt aan Den Bloeyenden Wijngaerdt 1,  de Titus Brandsma kerk aan het Westelijk Halfrond 1 en ontmoetingscentrum BijKlaasje aan de Klaasje Zevensterstraat 209. BijKlaasje verschaft iedere bezoeker van de tentoonstelling een gratis kopje koffie of thee.

Natasja Groeneveld, ouderadviseur bij Participe Amstelland, werd geraakt door de beelden van deze tentoonstelling toen zij deze bezocht in Amsterdam en besloot zich in te zetten voor dit initiatief in Amstelveen. Samen met maatschappelijk werker Adrienne Bosch en wijkcoach Ghoesna Janmohammed hebben zij de mogelijkheden onderzocht om de tentoonstelling naar Amstelveen te halen.

Toename

Het aantal ongedocumenteerde ouderen neemt toe, zegt De Regenboog, al weet de organisatie niet precies om hoeveel mensen het precies gaat. Participe Amstelland toont, in samenwerking met De Regenboog Groep en steun van Amstelidee, de expositie ‘Ongedocumenteerd en op leeftijd’. De Titus Brandsma kerk stelt de locatie beschikbaar voor een deel van de expositie. De Regenboog Groep is overigens te bereiken via 020 – 5317600 of info@deregenboog.org of ga naar www.regenbooggroep.org.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.