De Vervoerregio Amsterdam bestrijdt het kabinetsplan € 110 miljoen te bezuinigen op het openbaar vervoer in de metropoolregio’s Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.  Bestuurders van die vervoerregio’s roepen de regering op de bezuiniging in te trekken. Zij hebben daarbij ook de reizigers nodig en vragen die een petitie te tekenen, waarmee de oproep aan het kabinet wordt ondersteund. Amstelveen valt onder de Vervoerregio Amsterdam. De petitie:  https://methetov.petities.nl/

Hoewel het openbaar vervoer in Amstelveen slecht is, wordt het nog slechter, is de verwachting. Duurder in elk geval.

Wonen

De bezuiniging maken kaartjes van metro, bus en tram duurder worden. En er zullen minder bussen rijden, verwacht de Vervoerregio. “En de bereikbaarheid van de regio komt onder druk te staan”, zeggen de bestuurders. Volgens hen raakt de aangekondigde bezuiniging vooral kwetsbare groepen, zoals scholieren, studenten en ouderen, die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. “Hierdoor hebben mensen straks meer moeite om met het OV naar een sollicitatiegesprek, school of een familie- of ziekenhuisbezoek te reizen. “Dit staat haaks op het doel van de coalitie de koopkracht en bestaanszekerheid te verbeteren”, vindt de regio. Die wijst er ook op dat de 400.000 woningen die het kabinet wil bouwen wél goed bereikbaar moeten zijn. “Goed OV is daarvoor essentieel en de bezuinigingsplannen maken dit onmogelijk.”

Jan van Zanen

Er zijn dus veel redenen waarom de bezuiniging van 10% op het openbaar vervoer niet door moet gaan, vinden de Vervoerregio’s. Vandaar ook de petitie. Bestuurders en politici ondertekenen die, maar de gevolgen van de bezuinigen zullen heel veel organisaties en mensen direct raken, zegt voorzitter Jan van Zanen voorzitter van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. “Het openbaar vervoer gaat ons allemaal aan, dus we moeten ons er samen sterk voor maken. Juist nu.” Van Zanen was eerder burgemeester van Amstelveen en is thans ereburger van deze gemeente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.