Er moet een nieuw debat komen over de 41 zorgwoningen die worden gebouwd aan de Maccabiadelaan, maar nu voor maximaal vijf jaar aan Oekraïense vluchtelingen worden gegeven. Dat was, op voorstel min of meer van Gonnie van Rietschoten van Actief voor Amstelveen (AVA), de conclusie van een woensdag gevoerd debat van de gemeenteraad. De lokale partijen Burgerbelangen Amstelveen (bbA) en AvA vonden dat de zorgwoningen moeten gaan naar de doelgroepen waarvoor zij bestemd zijn.  

Het is overigens de vraag of dat gebeurt, want de coalitie en uit de oppositie in elk geval GroenLinks staat volledig achter het plan van B en W.

Teleurgesteld

BBA-raadslid Jacqueline Solleveld (foto) zei onder meer blij te zijn dat er eindelijk zorgwoningen worden gebouwd door Eigen Haard, maar dat haar fractie teleurgesteld was over het feit dat die niet meteen worden toebedeeld aan de doelgroep waarvoor zij zijn bedoeld. Het debat vond overigens mede plaats, omdat GroenLinks-burgerraadslid Simon Lutz een meer duurzame verwarming had gewild en verder ‘vierkant’ achter de plannen stond.

Breed

Eigenlijk zou het woensdag gevoerde debat alleen maar over de grondexploitatie van het bouwproject gaan, daar wees onder meer voorzitter Saloua Chaara op, maar ze zei het praten over de toewijzing toe te laten, omdat het ‘breed in de gemeenteraad’ leeft, hoewel B en W eerder een brief aan de raad schreven over hun afwegingen. Maar qua grondexploitatie viel er niet zoveel over het project te zeggen. Het college rekent op een positief saldo van ruim zes ton. Maar er werd gedebatteerd over het feit dat de zorgwoningen de eerste vijf jaar naar Oekraïense vluchtelingen gaan die nu nog in hotels worden ondergebracht, wat – zei wethouder Adam Elzakalai (o.a. Wonen en Economische Zaken) – rond een ton per maand kost. Maar tegenstanders – zeker bbA, AVA en 50Plus – vonden dat zorgwoningen voor de mensen moet blijven die het nodig hebben. Dat zijn Oekraïners óók betoogde raadslid Arnout van den Bosch van coalitiepartij PvdA. Het is een kwestie van keuzes maken en hij vond dat B en W in dit geval goed hadden gekozen. Daar was Elzakalai het mee eens. En Tawros Aslanjan, van coalitiepartner D66, sloot zich aan bij raadslid Arjan Gerritsen (VVD) en vond de discussie buiten de orde omdat er alleen over de grondexploitatie zou worden gesproken. Maar Actief voor Amstelveen gaat waarschijnlijk een nieuw debat aanvragen. Overigens vond Gerritsen het een goed plan, waar hij ‘blij’ mee was.

Olmenhof

De andere oplossing was het voormalige zorgcentrum de Olmenhof aan Landtong 2 voor de Oekraïners langer open te houden, alvorens met de nieuwbouw daar te beginnen. Maar dan moet ook later het Huis aan de Poel worden afgebroken, zei Elzakalai, overigens zonder dat toe te juichen. De nieuwe Olmenhof vervangt binnen enkele jaren het Huis aan de Poel. Overigens zei Solleveld het daar helemaal niet over te hebben gehad. Zij wilde, net als andere tegenstribbelende andere fracties, de zorgwoningen voor mensen die zorg nodig hebben en had er bezwaar tegen dat die nu naar ontheemden gaan. Wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening) zei dat het project door de crisis met de Oekraïners in een versnelling was gekomen. Daardoor zou volgens haar gepraat zijn met Eigen Haard. “In elk geval winnen we nu een paar jaar”, zei  Gordon. Zij doelde op de procedure. Ouderen verdienen ook een plek, zei Elzakalai. Maar voorzitter Chaara constateerde dat men in de gemeenteraad het niet eens is. Fractievoorzitter Emiel Sjaardema van 50Plus constateerde dat het probleem met de Maccabiadelaan eigenlijk thuis hoorde in de Woonvisie, maar daarover heeft de gemeenteraad al besloten. En fractievoorzitter Patrick Adriaans van de SP stelde vast dat er over de grondexploitatie zou worden gedebatteerd. ”Dit is nu niet het moment om het over andere zaken te hebben”, zei hij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.