Dat Stichting Beschermers Amstelland (SBA) een kritische aanpassing heeft op het gemeentelijke ontwerp voor de omgevingsvisie had voorzitter en panellid Wim Zwanenburg gezegd al op de informatieavond over boeren in de polder in Nes aan de Amstel, die in het kader van ’60 jaar Amstelveen’ werd gehouden door het dorpshuis De Nesse. De Stichting baalt ervan dat verstedelijking en verrommeling in Amstelland toeneemt. Ook het nu gepresenteerde ontwerp biedt volgens SBA onvoldoende garantie voor het noodzakelijke behoud van de identiteit en het karakter van dit weidse poldergebied.
Dorpsraadslid en tuinder Frans van Vugt-Schmitz uitte al zijn angst over wat nu nog de Bovenkerkerpolder heet, die open en groen moet blijven, volgens de gemeente. Maar Van Vugt-Schmitz wil aandringen op de garantie dat ver de komende minstens dertig jaar zo blijft.
Op een kier
De SBA heeft méér polders op het oog en wil dat die ‘weids’ blijven. De grenzen van de Amstelscheg moeten volgens SBA worden gerespecteerd en uitgangspunt blijven van het ruimtelijk beleid. “Wij verwachten van de gemeente Amstelveen dat zij zich hier voor inzet in het overleg met de bestuurlijke partners de gemeenten Amsterdam en Ouder-Amstel, de provincie Noord-Holland en het waterschap Amstel, Gooi en Vecht’, staat in het commentaar van SBA op de ontwerp-visie. Dat heeft rechtstreeks ook te maken met bouwen van woningen. En dát moet in de Amstelscheg niet gaan gebeuren, vindt de stichting.De teksten in de ontwerp-Omgevingsvisie die gaan over de Amstelscheg zijn in de ontwerp-Omgevingsvisie te vaag geformuleerd, vindt SBA. De stichting wil in de definitieve Omgevingsvisie dan ook een helder geformuleerd uitgangspunt zien over die bebouwing zien. De Amstelscheg moet worden gerespecteerd en er mag geen bebouwing zal plaatsvinden, vindt voorzitter Wim Zwanenburg. “Als dat uitgangspunt niet hard wordt geformuleerd en afgezwakt met formuleringen als ‘in principe’, vrezen wij dat er geen handhaving zal plaatsvinden en dat er een sluipende verstedelijking op de loer ligt.” In wat nu in de ontwerp-visie staat, worden volgens hem voorheen gesloten deuren op een kier gezet.
Verrommeling
Verdere verrommeling in het buitengebied moet worden voorkomen, stelt SBA in de zienswijze. De Omgevingswet maakt een einde aan bestemmingsplannen. In de nieuwe omgevingsplannen moeten volgens de stichting beperkingen worden opgelegd bij de volumes van herinrichting en renovaties van dijkwoningen en andere objecten op en langs de dijken. Zwanenburg: “Wij constateren bijvoorbeeld al jaren met enige zorg dat langs de Amsteldijk-Noord al een zodanige verdichting heeft plaatsgevonden dat het zicht op de weidsheid van de Middelpolder voor een belangrijk deel is ontnomen.” Ook de vestiging van nieuwe horecalocaties langs de Amsteldijk Zuid ziet SBA met zorg tegemoet. “Wij vrezen dat die toenemende drukte het karakter van de Bovenkerkerpolder en ook de weidevogelstand zal aantasten.”
Lees hier de volledige tekst van de zienswijze ‘Amstelveen biedt te weinig garantie voor behoud weidse polder’ -van de Stichting Beschermers Amstelland.
B&W en de meerderheid van de gemeenteraad is toch enkel geïnteresseerd in de (financiële) belangen van hun zelf of hun vriendjes.
Daarom was de gemeente niet te beroerd om het perceel van de voormalige Zwarte Kat van landelijk tot stedelijk gebied te verklaren. Allemaal ter meerdere glorie ( en winst) van projectontwikkelaar Zuiver.