Volgens de gemeente –  in de statistische uitgave Facts and Figures (het moet op z’n Engels, aannemende dat iedereen die taal spreekt) – bestaat nu minder dan de helft (47%) van de Amstelveense bevolking uit mensen met een Nederlandse achtergrond. De rest is dus import.  Met enige moeite kun je beweren dat op z’n hoogst dertig procent van de Nederlanders uit Amstelveen komt, de anderen wonen in dure huizen of appartementen. Niet voor niets richt de Bankrastoren zich vooral op het Gooi, waar – vooral oudere – huizenbezitters hun miljoenen kostende riante villa’s van de hand doen om hier, dichtbij Amsterdam en openbaar vervoer daarheen, een appartement te huren.

De gemeente is trots op het internationale karakter van de stad en heeft zich door projectontwikkelaars laten gijzelen.

Almere?

Die willen natuurlijk zoveel mogelijk verdienen aan hun onroerend goed. De tijd dat de gemeente hetzelfde deed door grond te verkopen lijkt voorbij. Projectontwikkelaars zijn nu de baas, want hebben de gronden en de gemeente past erkentelijkheid voor bouwers. Middelduur is de mode. Op zich is dat niet verkeerd, omdat degenen met modale inkomens geen hypotheek kunnen bemachtigen en de gevraagde huur niet op kunnen brengen. Maar ik vraag mij af waar de Amstelveners die negentien jaar op de wachtlijst staan voor een sociale huurwoning heen moeten. Almere ligt voor hen voor de hand, maar ook daar begint het te knellen. Zoals bijna overal in Nederland trouwens. Kort gezegd: Er is voor de geboren en getogen Amstelvener geen plaats meer in Amstelveen.

Plaats vergaan

Zijn plaats wordt ingenomen door expats en statushouders. Tenzij er meer sociale huurwoningen komen. Maar dat is een wens die de Amstelvener met andere Nederlanders gemeen heeft. Ik hoop dat ik met die dertig procent een goede schatting heb gemaakt. Al komt die dicht in de buurt van de bijna een kwart van de inwoners die niet eens een Nederlands paspoort hebben. Maar dat is een ander verhaal en het verstoort mogelijk de trots van het gemeentebestuur op het internationale karakter van de stad…

13 REACTIES

  1. De hr Bos heeft hier op meerdere punten ongelijk. Het percentage statushouders dat een soc woning krijgt is nooit boven de 10% van de vrijkomende huizen in die sector geweest, meestal veel lager, maar ja Hoessein is niet van achternaam veranderd, hoewel hij misschien hier al 3e of 4e generatie is. Hun paspoort uit het land van hun oorsprong opgeven kan niet volgens de Marokkaanse wet en bij de Turkse wet krijgen ze dan weer problemen met land-en onroerend goed bezit en zo je heb je vele landen waar het opgeven van de oorspronkelijke nationaliteit problematisch ligt.

    Over het percentage expats die hier woningen bezitten of huren weet ik niets.

    Wat ook nog ongunstig is voor het percentage soc. Woningbouw dat veel studentenhuisvesting eronder valt, evenals begeleid en aangepast wonen.

    Maw Floor Gordon mag en in het verleden Herbert Raat mocht enkel de ontwerpen van de dames en heren projectontwikkelaars goedkeuren door te tekenen bij het kruisje. Dit wordt dan (sociaal) liberalisme genoemd en dan toch maar allerlei zwamverhalen over de vrijheid houden, terwijl ze het prima vinden dat 40á50% van de bevolking wordt gegijzeld met idioot hoge huren en hypotheken.

  2. Leve het liberalisme. Geef mensen vooral het gevoel dat ze geprivilegieerd zijn en dat VVD en D66 opkomen voor hun belangen. Dat dit in veel gevallen helemaal niet zo is, daaraan moet zo min mogelijk ruchtbaarheid gegeven worden.

  3. Waarom heeft u gisteren mijn niet-anonieme reactie op dit artikel niet geplaatst? Was u het niet eens met de inhoud ervan? Te weten kritiek op uw favoriete politieke partij.

  4. Alle anoniemen? De anonieme reacties van iemand die zich verbergt achter de schuilnaam “Bennie” laat u gewoon staan. Zelfs als ze beledigend of beschuldigend zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.