Er komt geen douche aan de Noordelijke Poeloever. Het college van B en W vindt dat onverstandig en ongewenst. GroenLinks had dat via schriftelijke vragen voorgesteld, opdat zwemmers zich van schadelijk water uit Poel konden reinigen.

Volgens B en W zou een douche de indruk wekken dat zwemmen in de Poel veilig is. Niets is minder waar, krijgen de raadsleden Fatumo Mahamed Farah en Simon Lutz in de beantwoording te verstaan.

Strand

De VVD wil allang een zogeheten stadsstrand, naar het Poelwater werkt niet mee. Intussen is de gemeente er wel op uit een recreatiegebied van de Noordelijke Poeloever te maken.  Het ene na het andere onderzoek werd verricht om de kwaliteit van het Poelwater te verbeteren, er werd een tweedehands badje á raison van € 850.000 in dat water gelegd om toch een beetje het idee te geven dat men er kon zwemmen. Het bad is inmiddels weer dicht gegooid, omdat nieuwe horecaondernemers er niets in zagen.

Baggeren

Op het ogenblik is een onderzoek gaande van gemeente en Hoogheemraadschap Rijnland, wat ook weer tijd vergt, zeggen B en W. Volgens B en W is zwemmen in de Poel nu verantwoordelijkheid van de zwemmers. Overigens wordt door gemeente een bord geplaatst in het geval dat er blauwalg in de Poel aanwezig is, zegt het college, dat wel wil onderzoeken of er in de toekomst, als de plannen voor een recreatief gebied zijn uitgewerkt, er ook aan een douche kan worden gedacht. Maar de waterkwaliteit is de eerste gemeentelijke zorg. Mogelijk biedt baggeren de oplossing. Dat gaat men volgend jaar en in 2026 proberen.

Verontreinigd

Omdat er inmiddels toch een strandje is, dacht GroenLinks er goed aan te doen tenminste als men de neiging krijgt daar ook bij te zwemmen, het vuile water af te spoelen. Meestal komt men naar de noordelijke Poel-oever om daar bij het kleine strandje te zwemmen, legt raadslid Fatumo Mahamed Farah uit. Volgens Simon Lutz is de gemeente al jarenlang bezig het Poelwater te verbeteren, maar dat gaat na vorige pogingen niet heel snel, zegt hij. “Dat betekent dat ook deze zomer mensen gaan zwemmen in verontreinigd water.’

Handhaving

De gemeente zou dat zwemmen kunnen verbieden, maar GroenLinks ziet dan problemen met de handhaving van dat verbod. De gemeente kan het zwemmen afraden, maar ook dat zal volgens de fractie niet werken, want naar haar mening komen er na één zwemmer méér. Vandaar de volgens GroenLinks realistische, haalbare en betaalbare oplossing. Waar dus het gemeentebestuur tegen is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.