Behalve des destijds al door Mozes gemaakte koperen slang, waardoor men van een slangenbeet werd genezen, koestert de ChristenUnie de Amstelveense ringslang. De partij diende er bij de behandeling van de Perspectiefnota, waarin de contouren van de volgende begroting zijn te vinden, zelfs een motie voor in.

Volgens Dianne Hoefakker van de ChristenUnie  (foto) is het goed nieuws dat die werd aangenomen.

Eieren

De gemeenteraad kreeg een brief van de verontruste inwoner Hein Koningen, die volgens de fractie in zijn werkzame leven zijn sporen verdiend als deskundige op het gebied van flora- en faunabeheer en zijn zorgen uitte over het voortbestaan van de ringslang. Veranderingen in het gebied rondom de Poel hebben volgens hem gevolgen gehad voor de ringslang. “De laatste vijf jaar kwamen er geen ringslangeneieren meer uit in het leefgebied”, zegt Hoefakker, die de motie voorbereidde. Volgens haar is het allemaal de schuld van huizenbouw, het drukke fietspad en het aantal mensen dat honden uitlaat rond de Poel en op de spoorlijn, terwijl dat verboden is.

Rode lijst

Nederland kent drie inheemse slangensoorten: ringslang, adder en gladde slang. De ringslang leeft van origine in het Amstelveense Poelgebied, staat op de rode lijst van beschermde diersoorten en is ongevaarlijk. De beheerder van het leefgebied, in dit geval de gemeente, moet zich volgens de lijst van beschermde dieren inspannen om het dier met rust te laten en ook te koesteren. Er moeten volgens de motie specialistische plannen komen voor en uitvoering van beheer van de veenmosgebieden. “In dat typisch Amstelveense landschap had de ringslang het vroeger goed naar zijn zin en met haar nog vele andere rijke soorten van bloemen, planten en dieren”, zegt Hoefakker.

Bouwprojecten

De komende jaren staan veel bouwplannen rondom de Poel op stapel. Onder meer wordt de fietsroute bij de museumspoorlijn verbreed en de noordelijke Poeloever een recreatiegebied. Dat moet ten goede moeten komen aan de ringslang, vindt de ChristenUnie. Wethouder Floor Gordon verkennen hoe dat kan. Gelukkig heeft de natuur veel herstelkracht, uiteraard moet de mens dan ook verantwoordelijkheid nemen.

18 REACTIES

  1. Wat een schijnheilig geleuter is dit. Iedereen wist dat op de plek van de Handwegkerk , voormalig Amstelplant en van Diemen veel van die beschermde beesten huisden, maar wat doet onze gemeente ? Ze geeft gewoon vergunning om daar “watervilla’s “ te bouwen. Een mislukt sup-paradijs op te starten en idem een drollenstrandje.

    Natuurbescherming 🤮🤮🤮, alleen al met dat Handwegkerk- project is al een paar miljoen verdiend. Het gaat en ging zuiver en alleen om de poen.

  2. Men heeft toch niet de illusie dat de Amstelveense villaconsument zich ook maar iets aantrekt van een Ringslang?
    Laat me niet lachen. Allemaal D66-poppenkast.

  3. Johan, waarom is hier de niet-anonieme reactie van Frank Bikker verwijderd? De wel anonieme reacties van “Bennie” blijven wel staan. Frank schreef dat D66 aan de leiband van de VVD loopt. Houdt u niet van kritiek op rechtse partijen?

    • Frank Bikker reageerde op een anonieme reactie, die ik ook heb verwijderd. De reactie van Bikker kwam daarom in de lucht te hangen. Dat heeft met linkse of rechtse kritiek niks te maken, zoals u uit het beter lezen van alle reacties kon opmaken. Maar ja, er zijn nu eenmaal mensen die alleen gefixeerd zijn door taalfouten…..

  4. Wat een vreemde reactie uwerzijds. Ik wijs u alleen op het grote aantal taalfouten in uw artikelen. Overigens ben ik daarin niet de enige. U kunt de reacties van uw lezers ook in dankbaarheid aanvaarden. Dat komt een stuk sympathieker over.

    • Nou , de hr Bos stond op 85 jarige leeftijd wel met spijt en met zijn pet in zijn hand en gebogen hoofd zijn excuses aan te bieden vanwege een paar spellingsfouten gemaakt in artikeltjes waar hij nagenoeg geen geld voor krijgt.

      Maw ; Stop eens met dat gezeik!

  5. Waar en wanneer zou ik volgens u gezegd hebben dat andere media geen fouten maken? Graag concreet maken of anders uw ongefundeerde beschuldiging intrekken.

    • Maar in andere media komt u echt niet verder dan een ingezonden brief die vervolgens niet wordt geplaatst, omdat die niets met de inhoud van een artikel heeft te maken. Hier kunt u al uw frustratie kwijt. Zijn die andere media overigens niet waard serieus genomen te worden?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.