‘Endless Imagination’ heet de nieuwe tentoonstelling die het Cobra Museum tot en met 8 september presenteert. Deze expositie toont de inzendingen voor de Special Award 2023-2024, een beeldende kunstwedstrijd voor kunstenaars met een beperking.

Speciaal voor deze gelegenheid heeft het museum de (klein)kinderen van de Cobra-kunstenaars Eugène Brands en Shinkichi Tajiri uitgenodigd een keuze te maken uit de ingezonden werken, die gecombineerd worden met andere selecties en werken uit de Cobra-collectie.

Appel en Corneille

Kunst door mensen met een beperking vormde een belangrijke bron van inspiratie voor de Cobra-kunstenaars. Zij zetten zich af tegen de academische regels en vonden puurheid en onbevangenheid in Art Brut. Bekende Cobra-leden, zoals Karel Appel en Corneille, bezochten tentoonstellingen in Hôpital Sainte-Anne, de psychiatrische inrichting van Parijs, en lieten zich hierdoor beïnvloeden. Eugène Brands las boeken over Art Brut, die hij altijd heeft bewaard. De Deense schilder Carl-Henning Pedersen zei zelfs: ‘Ik zou wel willen dat ik net zo goed kon schilderen’.

Professionals

De tentoonstelling toont de veelzijdigheid en diepte van deze kunstvorm. Naast de selectie van de (klein)kinderen van Brands en Tajiri, hebben verschillende professionals en musea hun favorieten gekozen, waardoor een rijke diversiteit aan kunstwerken wordt gepresenteerd. Daarvan koos Museum Cobra werken die aansluiten bij het gedachtegoed van de Cobra-beweging.

De Special Award is een initiatief van Special Arts, een landelijke stichting die kunst- en cultuurparticipatie voor kunstenaars met een beperking bevordert. Met een breed palet aan activiteiten wil Special Arts deze kunstenaars en anderen stimuleren om met kunst aan de slag te gaan.

Brands en Tajiri 

Op de eerste museale Cobra-tentoonstelling in 1949 in het Stedelijk Museum in Amsterdam was het werk van Brands en Tajiri al in dezelfde ruimte te zien, waarna een lange vriendschap tussen beide kunstenaars volgde. Nu, jaren later, brengen hun erfgenamen deze spirit van samenwerking en creativiteit opnieuw tot leven. Eugénie Brands en de kleinkinderen van Shinkichi Tajiri, Tanéa en Shakuru, hebben de inzendingen voor de Special Award beoordeeld op grond van hun expressie en eigenheid. Hun selectie kenmerkt zich door kleur, humor en originaliteit en wordt aangevuld met kunstwerken uit de Cobra-collectie.
museumcobra.nl. 

3 REACTIES

  1. Alvast excuses voor mijn zure reactie. Maar wat voegt de term ‘gehandicapt’ toe in dezen? Kunst is kunst. Het op unieke wijze uitdrukking geven aan een emotie heeft in mijn ogen niets met een handicap te maken. Kunst is kunst. Het aanspreken van een emotie is een abstract iets dat feitelijk weinig met de fysieke staat van de kunstenaar te maken heeft.

    Ik word er een beetje moe van. Ik ben niet woke en ik ben niet anti-woke, maar wat is er aan de hand? Homoseksuele kunstenaars, allochtone kunstenaars, het gaat maar door. Misschien moeten we eens iets meer terug naar de essentie zoals die in de opera Die Zauberflöte zo mooi wordt verwoord: We hoeven alleen maar mens te zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.