Al is de onlangs geopende weekmarkt op woensdag in het oude dorp geen doorslaand succes, hij blijft tot einde van het jaar bestaan. De eerste evaluatie heeft daartoe geleid, zegt de gemeente die tot het einde van het jaar verder wil met zeven marktondernemers.
Sinds 5 juni loopt de proef. De Dorpsmarkt richt zich op producten voor de dagelijkse levensbehoefte, zoals groenten, fruit, brood, kaas, vis, aangevuld met planten, loempia’s en olijven en tapenades.
Bloeiend
Wethouder Adam Elzakalai van economische zaken zegt te hopen dat er een bloeiende markt ontstaat, “De gemeente hoopt dat een bloeiende waar omwonenden, ondernemers en andere Amstelveners veel gemak van ondervinden. “En dat het initiatief bijdraagt om het Oude Dorp verder te verlevendigen en te ontwikkelen tot een charmante, culinaire en culturele plek,” zegt hij.
Eerste evaluatie
Overigens zijn de zeven markt-ondernemers volgens de gemeente positief en ook via social media, alsmede uit het oude dorp wordt zo gereageerd. Wel wordt volgens haar een ‘ingedikt opstelplan’ gemaakt, zodat de kramen wat compacter staan en minder ruimte innemen aan de zuidkant van het plein. Nu de basisbezetting op orde is volgt een tweede periode tot eind van het jaar. Dan volgt een uitgebreidere evaluatie en bekijkt men of de markt structureel wordt en onder welke voorwaarden. De Dorpsmarkt wordt elke woensdag van 9 tot 16 uur gehouden. In de zomervakantie zullen er, door vakantie van de marktkooplieden, mogelijk tot 1 september minder kramen staan.
Het gemeentehuis werkt aan zijn directe omgeving, ten koste van het stadscentrum.
Ik heb nog steeds niets gehoord over de herinrichting van WC Waardhuizen, maar ja daar mag zij niets over zeggen ,zegt de gemeente, want ze zijn tenslotte niet de eigenaar.
En zo laat de gemeente weer eens een gedeelte van haar inwoners zakken.
VVD-wethouder Elzakalai heeft volgens mij iets beloofd over een nieuwe supermarkt in Waardhuizen, maar het blijft verdacht stil.
Hij heeft de gemeenteraad belooft te streven naar een grotere – en wel winstgevende – supermarkt in overleg met eigenaar Netjes van het winkelcentrum. Plannen maken en uitvoeren gaan nu eenmaal niet van de ene dag op de andere en er moet ook een geschikte kandidaat als huurder gevonden worden. De overheid zélf begint geen bedrijven.
Inderdaad een overheid begint geen bedrijven, maar ze kan wel een bedrijf aanmoedigen om bijvoorbeeld de huur te verlagen. Het is niet voor niets dat bijvoorbeeld het Stadshart een doorgaanshuis is en met vergunnigen kan de overheid ook heel veel.
Buiten dat de overheid heeft het er altijd over dat ouderen langer zelfstandig moeten blijven. Dat bereik je zeker door ouderen steeds verder te laten lopen of fietsen voor hun boodschappen.
Er is geen goede chemie tussen de gemeente en de eigenaars en exploitanten van het Stadshart.Die is er ook nooit geweest. Zij begrijpen elkaar niet en kunnen en/of willen niet goed met elkaar samenwerken. Dit merk je aan alles, aan grote en kleine dingen.