Voor de ontwikkeling van Legmeer, het bedrijventerrein dat een nieuwe wijk voor wonen en werken moet worden, wil de gemeenten gebruik maken van de subsidieregeling van de provincie Noord-Holland. Die stelt € 2,5 miljoen beschikbaar voor versnelling van woningbouw.

Daar wil de gemeente een deel van hebben voor de projectorganisatie Legmeer, laat wethouder Floor Gordon weten. Onlangs kreeg de gemeente al € 9,2 miljoen voor de bouw van het Rijk voor de bouw van de woningen zelf.

Schil

De extra subsidie aan Noord-Hollandse gemeenten, om de woningbouw te versnellen, kan van 1 juni af worden aangevraagd en is bestemd voor het inhuren van extra personeel / expertise. Overigens zijn gemeenten die al gebruik kunnen maken van de zogenaamde ‘Flexibele Schil MRA’ hiervan uitgezonderd. Dat zijn: Amsterdam, Alkmaar, Hoorn, Purmerend, Haarlem, Haarlemmermeer, Zaanstad en Hilversum.

Op grond van de uitvoeringsregeling versnelling woningbouw 2021 kunnen gemeenten tijdelijk extra hulp inhuren voor bijvoorbeeld gebiedsontwikkeling, onderzoek en vergunningprocedures.

Betaalbaar

In de vorige uitvoeringsregeling is het hele beschikbare bedrag van €1,2 miljoen besteed aan co-financiering. Door de inzet van 43 mensen zijn vijftien woningbouwprojecten met gezamenlijk ruim 2.600 woningen versneld.

Gedeputeerde Cees Loggen zegt blij te zijn met de regeling. “De behoefte aan betaalbare, duurzame, klimaatadaptieve, circulaire en goed bereikbare woningen is enorm groot in onze provincie. En dat brengt bij gemeenten uitdagingen met zich mee, waar soms een helpende hand uitkomst kan bieden.”

Tot 2040 worden volgens berekeningen in Noord-Holland ongeveer 230.000 woningen gebouwd. “Deze moeten betaalbaar, duurzaam, klimaatadaptief en goed en snel bereikbaar zijn”, vindt de provincie. Overigens zonder erbij te zeggen wat ‘betaalbaar’ dan inhoudt en volgens sommige oppositiefracties voor Amstelveen doorgaans op ‘onbetaalbaar’ neerkomt.

1 REACTIE

  1. Het is wel een totale verhuftering van beleid als subsidie wordt gebruikt voor de oplevering van woningen die totaal niet te betalen zijn voor Jan met de Pet, terwijl hij er wel aan mag meebetalen via zijn belasting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.