De gemeente heeft er een kapvergunning voor gegeven, maar de buurt protesteert tegen het verdwijnen van de beschermde ‘celdrus atlantica ‘Glaudia’, een gezonde boom aan Borssenburg 26. Overigens heeft de gemeente via haar ‘bekendmakingen’ op de gemeentelijke pagina’s in het Amstelveens Nieuwsblad wel gepubliceerd dat van plan te zijn, zelf te termijn waarop men kon reageren nog verlengd, voordat de vergunning werd verleend.

Jan de Jong van de Vleermuizengroep van het IVN is allerminst blij en de motor van het buurtverzet. De gemeente heeft er tussen 11 november en 3 maart drie keer een bekendmaking aan gewijd, maar de opmaak van de mededelingen valt niet echt op, vindt De Jong.

Schitterend

Op die laatste datum de melding dat de vergunning voor het kappen aan Borssenburg 26 was verleend. Hij had het niet eerder gezien, zegt hij. “Op 8 maart, in week 10, maakte ik contact met buren en vroeg of zij wisten dat de schitterende boom gekapt ging worden. Dat was niet het geval: ze schrokken hevig want waren erg gesteld op deze indrukwekkende boom.”

Volgens hem is waarschijnlijk niemand in de buurt op de hoogte op de hoogte geweest van de kapvergunningaanvraag. “De eigenaar van de boom heeft ook niet de moeite genomen de buurt in te lichten”, zegt hij. “Wanneer de bekendmaking opvallender in de krant had gestaan, had de buurt veel meer tijd gehad om het bezwaarschrift  gedegen voor te bereiden en bijvoorbeeld ook een deskundige in kunnen schakelen.”

Moeilijk strijden

Het buurtprotest lijkt, omdat het buiten de bezwaartermijn valt, geen succes te worden. “Het is niet makkelijk tegen de gemeente te strijden, lijkt mij”, zegt hij. Inmiddels heeft de buurt toch nog een bezwaarschrift ingediend en er volgt binnenkort een hoorzitting online.

“Ook mensen die van bomen houden hebben niet de behoefte wekelijks de  moeizaam lezende gemeentepagina’s door te spitten met het oog op een eventuele bomenkap in de buurt”, constateert de vleermuizen-specialist, die vindt dat de gemeente over bomenkap in een grotere en groene letter moet publiceren. “Dan zien mensen direct wanneer er een boom gekapt dreigt te worden en kunnen ze dat wellicht voorkomen. Dat zou een belangrijke actie voor het bevorderen van leefklimaat van mens en dier zijn.”

Waardevolle bomen

Volgens hem staan er nog ongeveer twintig beeldbepalende waardevolle mediterrane Blauwe atlas Ceders in de voortuintjes van de liefhebbende Amstelveners. Bomen die al of niet op de Waardevolle Bomen lijst staan, zegt hij. “Maar als de eigenaar genoeg heeft van de vallende blaadjes, takjes, kegels en het vegen en opruimen daarvan, en niet te vergeten de viezigheid die de vele vogels achterlaten in de tuin en op de tegels, dan is de gemeente niet te beroerd om de bewoner te verlossen van het corvee.”

Hij wijst er op dat zij met de Groenraad de bomen uitkozen. “En nu mag er een weg wegens klachten die volgens Bomenplan Amstelveen van 31 juli 2008 geen reden zijn om een boom te verwijderen. Als deze boom wegens minimale overlast gekapt mag worden dan verdwijnen er binnenkort veel meer”, vreest hij. “De gemeente heeft erg te doen met de eigenaar die zo veel last heeft van deze schitterende boom en er volgt geen herplant plicht, bijvoorbeeld in de tuin van Nieuw Vredeveld; de boom kan ook verplant worden. Er zijn kortgeleden 11 iepen verplant, waar de gemeente erg trots op is. Als je nu onnodig een gezonde boom wil verwijderen, blijft het opleggen van verplichte herplanting voor bewoner en bestuurder samen, het minste wat zij kunnen terugdoen.”

Zonder vergunning

Volgens hem zijn in Amstelveen in de jaren 50/60 veel mooie bomen geplant. “Die worden  nu ook vaak zonder kennisgeving gerooid. De bewoners missen ’s avonds hun boom. Hoe ouder, hoe waardevoller die is.”

Naar zijn mening vallen er steeds meer gaten in de groene delen van de gemeente. “Als een bewoner zegt dat hij geen nieuwe hoeft, dan is de gemeente daar toe bereid, heb ik de indruk. Tussen 2019 en 2020 zijn honderden bomen zonder kennisgeving gekapt. Voor mij is het voorkomen van het onnodig kappen van oude bomen het beste wat de Groenraad voor de inwoners van Amstelveen kan betekenen.”

2 REACTIES

  1. Misschien ook eens politieke partijen inlichten. Een boom kan ook toch een monumentenstatus hebben? Hoewel ik me wel kan voorstellen dat je er ook last van kan hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.