De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad heeft schriftelijke vragen gesteld over loslopende katten. Zij maakt zich zorgen over de impact van katten op de omgeving en de biodiversiteit, bijvoorbeeld door het doden van vogels.

GroenLinks wil weten of het college van B en W de zorgen deelt en deze kwestie onder de aandacht wil brengen bij de inwoners.

Muizen

Sommige mensen zeggen dat dieren doden nu eenmaal hoort bij de natuur van katten, maar volgens burgerraadslid Simon Lutz is dat niet geheel juist. Een door mensen gevoede kat leeft naar zijn mening niet volgens de natuur. “De mens heeft de kat ooit omarmd omdat die de muizenpopulatie in toom houdt”, zegt hij. “In het oude Egypte waren de katten daarom zelfs heilig. Wat mensen vaak vergeten, is dat katten ook andere dieren opeten. Zo worden er naar schatting honderdduizenden vogels elk jaar doodgemaakt door katten. Als je hart hebt voor de natuur als geheel, kun je daar natuurlijk niet voor zijn.”

Bel

Burgerraadslid Pelle Göbel (foto links) voegt daaraan toe dat katten, ondanks hun voeding nog steeds jagen. Dat is volgens hem een instinct dat de kat nog altijd meedraagt. “Maar als katteneigenaar kun je ervoor kiezen in deze tijd van het jaar, waarin veel vogels broeden, de kat wat vaker binnen te houden of buiten een belletje om te doen.” GroenLinks wil het liefst, om biodiversiteit te beschermen, een gemeentelijke bewustwordingscampagne.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.