De langste historische route van Amstelveen is vrijdag gelanceerd in het restaurant op de golfbaan Amsteldijk. Die Brasserie 10 ligt eigenlijk midden in het gebied waar het om ging. Het is de vierde route die verhaalt over de (ontstaans-) geschiedenis van de gemeente. De eerste was die over Elsrijk en Randwijck, met onder meer de hele historie over de Tweede Wereldoorlog en het verzet dat daar werd geleverd. Die vierde gaat over Groenelaan, Waardhuizen, de Bovenkerkerpolder en Nes aan de Amstel en  is dertien kilometer lang

Vooral Nes aan de Amstel, waar Aagje Deken is geboren, en de Bovenkerkerpolder stonden in de presentatie centraal.

Thermometer

Bij de digitale presentatie door Daniël Metz van organisatie Museum zonder Muren, die in opdracht van de gemeente voor de uitvoering zorgde, zag men beelden uit het verleden en heden. “Stad in de polder’ heet de nieuwe route en die dekt de essentie inderdaad. Amstelveen kwam uit veengebied, waarin turf voor voornamelijk de stad Amsterdam werd gewonnen, als (toen nog) Nieuwer-Amstel voort. Pas in de zestiger jaren van de vorige eeuw veranderde de naam in Amstelveen. De route begint volgens Metz bij de Laan van de Helende Meesters, waar in de zestiger jaren het naar Nicolaas Tulp vernoemde ziekenhuis werd gebouwd, waarvoor de bevolking 400.000 guldens bijeen bracht, overeenkomstig de eis van het Rijk. Het toen nog bestaande Amstelveens Weekblad bracht wekelijks verslag uit van de actie ‘Thermometer’. Later fuseerde het met de Centraal Israëlische Ziekenverpleging (CIZ), waarna de naam uiteindelijk Ziekenhuis Amstelland werd, dat overigens nog steeds een Joodse afdeling heeft.

Agrarisch

Wethouder Herbert Raat van Monumenten en Erfgoed herinnerde er aan dat de gemeente ongeveer drie jaar geleden met historische routes is begonnen er inmiddels vier heeft, waarvan de vrijdag gepresenteerde de langste is. En volgens Metz meer geschikt om te fietsen dan te voet af te leggen. Amstelveen heeft een agrarische achtergrond. De wijken Groenelaan, Waardhuizen, Middenhoven, Bankras en Westwijk zijn verrezen op grinden die een halve eeuw geleden nog weilanden waren. Er is aan ruimte ingeboet en koste van de boeren en ter wille van de groei van het aantal inwoners (en bedrijven) in de stad. Eigenlijk is Amstelveen het gebied langs de Amstel. Logisch dat men bij de presentatie vooral bij het dorp Nes aan de Amstel stil bleef staan. Ooit waren daar winkels, vertelt de historie en café De Zwarte Kat verdween. Op de grond wil de gemeente nu villa’s laten bouwen, waartegen de Dorpsraad en bewoners zich verzetten, maar dat lopen nog allerlei juridische procedures over. Drie villa’s, de gemeente eerst wilde laten bouwen, verbood de Provincie op basis van een verordening, waarvan de lokale overheid geen ontheffing had gevraagd, wat volgens de Raad van State wel had gemoeten.

Positief

De al bestaande drie routes door Randwijck en Elsrijk, door het Oude Dorp en de Keizer Karelbuurt en door Bovenkerk en Westwijk zijn volgens wethouder Raat positief ontvangen door inwoners. “Door de historische routes leren inwoners hun eigen buurt op een heel andere manier en de historie daarvan”, zegt hij. “Door de panelen komt de geschiedenis tot leven en de route vergroot het gevoel van verbondenheid met de leefomgeving. De routes zijn ook online te ‘wandelen’ via de website van Visit Amstelveen.” De dat online wandelen gebeurt via de website Visit Amstelveen, www.visitamstelveen.com/nl/HistorischeRoutesAmstelveen. Overigens ziet men daar nog niet de vrijdag gepresenteerde route, maar volgens de gemeente wordt die er ‘binnenkort’ aan toegevoegd.+

Stadsplein

 Tussen 2019 en 2022 heeft Museum zonder Muren de eerste drie historische routes door Amstelveen gerealiseerd. Elke route heeft zijn eigen herkenbare vormgeving en routekleur. De vrijdag gelanceerde is rood van kleur. Op het Stadsplein staat een markering die de weg wijst naar de verschillende routes die gewandeld of gefietst kunnen worden.

Museum zonder Muren

De route en achterliggende informatie is opgesteld door Museum zonder Muren, onder leiding van Daniel Metz. Bewoners, betrokkenen, wijkplatform Groenelaan, wijkplatform Waardhuizen en Middenhoven, Dorpsraad Nes aan de Amstel en de Vereniging Historisch Amstelveen hebben input geleverd voor de routes, teksten en afbeeldingen. Via een QR-code op de informatiepanelen langs de routes is achterliggende informatie in het Nederlands en Engels op te vragen, evenals extra beeldmateriaal.

Fotobijschrift (vlnr): Daniel Metz, beleidsadviseur historisch besef Willemijn Paijmans en wethouder Herbert Raat en bij een informatiepaneel.

1 REACTIE

  1. Vol trots wordt gemeld dat in Nes a/d Amstel Aagje Deken werd geboren , maar nergens dat ook daar Hans Janmaat is geboren , de geestelijke voorloper van Wilders wat betreft xenofobe uitspraken. Misschien een beetje pijnlijk voor de hr. Raat nu zijn partijleider in zee is gegaan met een vreemdelingen- en cultuurhater.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.