De Roelof Venemaschool en de Wereldschool, beide in Amstelveen, behoren tot de 37 basisscholen in Noord-Holland die meedoen aan de verkiezing van een ‘ANWB Verkeersplein’ op hun schoolplein. Per provincie wint één school. Dit jaar organiseert de ANWB die verkiezing opnieuw. Op zo’n plein kunnen kinderen veilig oefenen met fietsen en meteen praktijkervaring opdoen. Tot 31 mei kan men een stem uitbrengen op één van de ruim 300 basisscholen in heel Nederland die in de race zijn voor een ANWB Verkeersplein. Dat kan via de link: anwb.nl/wineenverkeersplein

Kinderen doen steeds minder ervaring op in het verkeer, omdat ze tegenwoordig vaak met de auto of bakfiets worden gebracht, redeneert de ANWB.

Rotonde

“Dit gaat ten koste van hun fietsvaardigheid en verkeersinzicht in het steeds drukker wordende verkeer. Goed oefenen is daarom extra belangrijk, dan worden kinderen zich bewust van de gevaren van het verkeer en kunnen zij sneller zelfstandig naar school fietsen.”

Op een Verkeersplein van die organisatie kunnen kinderen volgens de ANWB veilig oefenen met verschillende verkeerssituaties, zoals oversteken, scherpe bochten nemen met de fiets, het inhalen van andere verkeersdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde.

Rondvraag

Bij een rondvraag onder scholen die al een ANWB Verkeersplein hebben, vertellen leerkrachten volgens die bond dat het verkeersplein een hele waardevolle aanvulling is op de theorie in de klas. Bijna 80 procent van de scholen gebruikt het verkeersplein iedere dag. Door te doen blijven verkeersregels beter hangen bij een kind. Bij de helft van de scholen wordt het verkeersplein ook buiten schooltijd gebruikt door buurtkinderen.

In totaal zijn er dit jaar ruim 300 basisscholen in het hele land genomineerd voor een ANWB Verkeersplein. Per provincie wint dus één basisschool. De winnaars ontvangen bij de start van het komende schooljaar een ANWB Verkeersplein, een lespakket, een verkeerslicht en een ANWB-fietsje. De verkeerspleinen worden bekostigd door het ANWB Fonds. Hiermee wil de ANWB het verkeersinzicht van kinderen verbeteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.