Op zaterdag 20 april houden om 14.00 uur de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) en Archeologievereniging AWN, afdeling Amsterdam e.o. een lezing over de ‘Heren van Amstel’ on het gebouw aan Orion 19A. Toegang voor leden (AWN en VHA) is gratis, niet-leden betalen € 2,50.

Gemeentelijk archeoloog Ranjith Jayasena van Monumenten en Archeologie van Amsterdam geeft de lezing.

Bisschoppen

Amsterdam, Diemen, Weesp en Ouderkerk aan de Amstel zijn nauw met elkaar verweven, door een verleden dat teruggaat tot de ontginningen van Amstelland on de twaalfde en dertiende eeuw. Het initiatief hiertoe werd genomen door de bisschoppen van Utrecht. Leenmannen, zoals de heren van Amstel, moesten die de werkzaamheden bij de ontginning coördineren. De strubbelingen tussen de bisschoppen van Utrecht en de graven van Holland, met de heren van Amstel daar tussenin, hebben hun sporen nagelaten in archeologische resten van landinrichting, bebouwing en verdedigingswerken.

In de lezing wordt ingegaan op wat onderzoek in Amsterdam en recentelijk ook een kasteelterrein in Weesp bijdroeg aan het inzicht in de vroegste geschiedenis van Amstelland.

Foto: Ranjith Jayasena

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.