Alleen de SP heeft de solidariteitsverklaring tegen Jodenhaat van de gemeenteraad, nadat er woensdagavond uitvoerig over is gesproken, niet getekend.

De discussie in de gemeenteraad vond plaats op voorstel van de VVD en de PvdA; beide fracties keurden in felle bewoordingen af wat er met Jodin is gebeurd, wier dochter als dienstplichtige in het Israëlische leger zit.

Afschuw

In de verklaring spreken de andere elf fracties hun afschuw over elke vorm van racisme uit. De verklaring luidt als volgt: “De raadsfracties hebben woensdagavond tijdens de raadsvergadering in Amstelveen hun afschuw en grote zorgen uitgesproken over het toenemende antisemitisme, Jodenhaat en discriminatie in het algemeen. Met ondertekening van de eerder door de Tweede Kamer geïnitieerde Verklaring tegen Jodenhaat, geven onderstaande partijen aan hier pal achter te staan. Want zoals in het pamflet aangegeven: “als onze joodse Nederlanders in ons land onveilig zijn, dan hebben we allemaal op te staan”.”

VVD fractievoorzitter Jet Smit

PvdA fractievoorzitter Esther Veenboer

Actief voor Amstelveen fractievoorzitter Michel Becker

BBA fractievoorzitter Pieter Monkelbaan

BVNL fractievoorzitter Yaron van Koningsveld

50PLUS fractievoorzitter Emiel Sjaardema

ChristenUnie fractievoorzitter Henk Stoffels

CDA fractievoorzitter Arjen Siegmann

GroenLinks fractievoorzitter Lennart de Looze

Goed voor Amstelveen fractievoorzitter Jacqueline Höcker

D66 fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven

Daden

Volgens de SP Amstelveen, die een bijeenkomst op zondag 14 april organiseert (van 13.00 tot 16.00 uur), zijn er tegen racisme geen woorden maar daden nodig en in dialoog met elkaar gaan. Dat laatste wil men doen tijdens de bijeenkomst, waarvan de plaats van samenkomst geheim wordt gehouden, maar men kan zich aanmelden via 14 april via amstelveen@sp.nl.

“Er is een klimaat ontstaan waarin individuen aangesproken worden op wie ze zijn en niet op wat ze doen”, zegt fractievoorzitter in de gemeenteraad Patrick Adriaans. “De geest is uit de fles en die moet terug.”

Goed voorbeeld

Maar dat doet men volgens de SP het best door het goede te laten zien in daden en niet alleen in woorden. Vandaar de (geheime) samenkomst dus. Adriaans wil wel kwijt dat die wordt gehouden tussen Pasen, Pesach en na het einde van de Islamitische Ramadan. Ook andere gelovigen en niet-gelovigen zijn volgens de SP welkom. “De SP zorgt voor hapjes en een drankje en dit zal koosjer zijn. De SP zal daarna pleiten om ook als gemeente vaker interculturele ontmoetingen te organiseren, want de SP is ervan overtuigd dat het goede voorbeeld geven helpt om de weg naar verbinding te vinden.”

Verklaring

Woensdag werd naar aanleiding van een Amstelveens incident – een Joodse vrouw werd thuis door drie seksegenoten voor ‘kindermoordenares’ uitgescholden – gediscussieerd over de landelijk al ondertekende verklaring tegen Jodenhaat. Men wilde die ook plaatselijk ondertekenen. Volgens Adriaans is de SP tegen elke vorm van discriminatie en racisme. “Als er een specifieke groep aangesproken wordt, is het goed daaromheen te gaan staan en die te beschermen, bij voorkeur niet alleen met woorden maar met daden”, zegt hij.

Volgens hem tekent de SP elke verklaring die zich ondubbelzinnig afzet tegen de oplaaiende Jodenhaat. Maar geen verklaringen die ruimte open laten voor interpretatie waarbij ‘legitieme Israel-kritiek en Jodenhaat over een kam geschoren worden of die schijn wekken zullen’. Zulke verklaringen, waarvan volgens hem die van de Amstelveense gemeenteraad, doen naar de mening van Adriaans op de lange termijn meer kwaad dan goed. De SP heeft in de Tweede Kamer overigens wél meegetekend, maar die verklaring tegen Jodenhaat is volgens Adriaans in sneltreinvaart geschreven ‘en uitgebracht in de urgentie van het moment’, waardoor de zorgvuldigheid van woordkeuze onvoldoende aan bod kwam. “Voor Amstelveen pleiten wij voor een zorgvuldig opgestelde verklaring toegespitst op Amstelveen”, zegt hij. “Daarbij is het ook van belang nog geen oordeel te vellen over incidenten die nog in onderzoek zijn, dan maken we ons zelf schuldig aan vooroordelen en dat willen we voorkomen.”

6 REACTIES

 1. “Daarbij is het ook van belang nog geen oordeel te vellen over incidenten die nog in onderzoek zijn, dan maken we ons zelf schuldig aan vooroordelen en dat willen we voorkomen,” zegt Patrick Adriaans.

  Dat zijn niet alleen verstandige woorden maar – in het huidige klimaat van wederzijdse hetze – ook moedige. De SP laat hiermee zien wat zij waard is.

  Moreel exhibitionisme leidt tot groepsgedrag waarbij men zijn zelfstandigheid prijsgeeft.

  Mensen mogen (en moeten, zo nodig) kunnen worden aangesproken op wat zij doen, zeggen en schrijven.

  Mensen minachten, beledigen, uitsluiten, onderdrukken, bedreigen en vermoorden vanwege hun afkomst of andere eigenschap waaraan zij niets kunnen veranderen, is even stompzinnig als daar trots op zijn. Ook dat leidt tot groepsgedrag dat aan de kaak gesteld mag worden.

 2. Zeer stom van mijn partij. Ik distantieer me dan ook voor 100% hier van. Het gaat over deze duidelijke antisemitische daden die plaats hebben gevonden in ons land. Deze houding werkt alleen maar polariserend.

  Wel had men zich duidelijker uit kunnen spreken tegen de terreur en contraterreur van de strijdende partijen, maar die terreur vindt niet in ons land plaats. Ga het dan hier niet op de spits drijven zou ik zeggen.

  • Een raadslid draait even een verklaring in elkaar. Ook nog eens slecht doordacht en als je dat dan niet tekent ben meteen antisemiet.

   Dit is wel zo absurd en werkt polarisatie juist in de hand. Op commando moet de SP laten zien dat zij niet antisemitisch is.
   Dit is een hypocriete en luie manier van politiek bedrijven.
   Ik heb er geen woorden voor en ben het er volkomen mee eens dat de SP dat niet ondertekend heeft. Ethisch handelen blijkt uit daden, niet uit woorden. Dit is symboolpolitiek.

 3. Frank, kennelijk heb je die laatste zin niet gelezen. Patrick Adriaans van de SP pleit daarin voor zorgvuldigheid.

  Onderzoek moet uitwijzen of de incidenten (Holocaust museum, Lenny Kuhr en Amstelvense vrouw) die tot allerlei heftige verklaringen hebben geleid inderdaad antisemitische daden waren.

  Adriaans waarschuwt terecht voor onzorgvuldige stellingnames tegen onzorgvuldige stellingnames tegen onzorgvuldige stellingnames.

  • Amstelveense vrouw? Het is een Joodse dame, je bent natuurlijk een schoft als je dat niet wilt zeggen. Voorts is feitelijk gebleken dat bij de voornoemde voorvallen sprake was van Joden haat. Dat die Mao aanhangers die verklaring niet ondersteunen komt jou natuurlijk goed uit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.