Unaniem heeft de gemeenteraad woensdagavond besloten dat de gemeente de grondeigendommen en de schulden van de hockeyvereniging HIC aan de Escapade overneemt. Voor de velden krijgt zij het symbolische bedrag van 1 euro. De gemeente is met heel de operatie een bedrag kwijt dat tegen de twee miljoen koopt, waarvan ruim een miljoen aan achterstallig onderhoud voor de velden wordt uitgegeven. De exploitatie wordt in het vervolg door het gemeentelijke bedrijf AmstelveenSport gedaan, waarvoor de vergoeding voor die organisatie omhoog gaat met € 173.000 per jaar.

De schuld van de hockeyvereniging bedraagt € 572.465. Volgens sportwethouder Herbert Raat is het, hoezeer hij ook wenst dat het HIC nu een toekomst heeft, vooral noodzakelijk dat Amstelveen de sportaccommodaties aan Escapade houdt en geen commerciële bedrijven, die eigen belang voor algemeen belang stellen, mee van door gaan.

Verheugd

Dat was ook de mening van de VVD, vertelde raadslid Femke Lagerveld van die fractie. Ook zij beschreef het belang van sportfaciliteiten als een cruciale pijler voor de gezondheid en sociale cohesie van de inwoners. “De VVD is uitermate verheugd dat de velden van de hockeyvereniging behouden blijven voor de sport,” zei ze later. “Dit besluit onderstreept ons streven toegankelijke sportfaciliteiten te behouden, zowel voor onze huidige inwoners als voor toekomstige generaties.”

Het was fractievoorzitter Michel Becker van Actief voor Amstelveen die het langst twijfelde over de ontstane financiële chaos. Het is nu net of die rode cijfers als een donderslag bij heldere hemel komen, maar dat was al vele jaren het geval, zei Becker. En hij had ook zo zijn vragen over het achterstallige onderhoud dat nu door AmstelveenSport wordt weggewerkt. Maar strategisch belang voor de sport was wat zijn fractie aan het einde van de vergadering toch er toe bracht zich bij de unanimiteit aan te sluiten.

Goed voorstel

Het raadslid Rosalie Bouwman van de PvdA vond dat het nooit financieel ook voor andere sportverenigingen mag uitpakken en Goed voor Amstelveen sprak bij monde van raadslid Nachson Rodrigues Pereira van een ‘goed voorstel’ en vond het belangrijk dat de sportgrond aan Escapade voor Amstelveen behouden blijft. Die mening deelde D66’er Driss Aarabi, al vond hij wel dat er een flink bedrag mee is gemoeid. Hij juichte de schone lei voor HIC toe, maar vroeg het college welde vinger aan de pols te houden voor het ook aan Escapade gevestigde RKAVIC.

Misstanden voorkomen

Fractievoorzitter Emiel Sjaardema van 50Plus riep het college op misstanden als zich bij HIC voordeden te voorkomen bij andere verenigingen. En BBA vond het een goed initiatief, waardoor HIC voor Amstelveen behouden blijft. Ook wethouder Raat was het er wel mee eens dat de raad een bijzonder voorstel van B en W goedkeurde.

Eigenlijk had fractievoorzitter Patrick Adriaans van de SP moeite met het reddingsplan voor HIC, die het financieel niet netjes heeft gedaan en hij zag een geprognotiseerd ‘risico’ voor de toekomst.

Het behoud van de hockeyclub en haar faciliteiten is volgens de VVD van groot belang voor de ongeveer duizend leden, onder wie voornamelijk kinderen in de jeugdklasse (die minder contributie betaalt). “We zijn vastbesloten te voorkomen dat deze waardevolle sportclub verdwijnt en dat haar leden in de steek worden gelaten,” zei Lagerveld. “Dit besluit heeft geen invloed op de belangen van andere sportverenigingen in onze stad.” Volgens haar zet de VVD zich ook voor andere sportverenigingen in als dat nodig is en streeft naar een bloeiende sportcultuur voor iedereen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.