Hedwig Verhoeven is sinds maandag (18 maart) de nieuwe interim algemeen directeur van het Cobra Museum. Zij volgt Stefan van Raay in die functie op, die van  de gemeente het veld moest ruimen, omdat hij gezien werd als een der oorzaken van het miljoenentekort dat het museum jaar na jaar leed.

Het bestuur van de stichting Cobra Museum ziet om Verhoeven een ervaren bestuurder die met haar team een toekomst voor het museum kan garanderen. Voorzitter Jerry Staub van de stichting zegt haar welkom te heten.

Fonds voor Cultuurparticipatie

Verhoeven was tot 1 maart directeur van het Fonds voor Cultuurparticipatie van het Rijk en voorheen onder meer bestuurder van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), de stichting Theaterpromotie en Concertbezoek, de Werkgeversvereniging Nederlandse Podia en de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en het Munttheater in Weert. Evenals het hoofd collectiebeheer is zij trouwens al langer aan het museum verbonden. Verhoeven heeft de taak voor een breed publiek een aansprekend tentoonstellingsprogramma samen te stellen.

Afscheid

Het Cobra Museum neemt dus afscheid van directeur Stefan van Raay (foto onder) en het bestuur zegt hem ‘zeer erkentelijk’ te zijn voor zijn leiding en de koersverandering die hij teweeg bracht. Daardoor stond niet alleen de kunst van de Cobrabeweging centraal maar vooral haar gedachtengoed, zegt het bestuur. Onder Van Raay slaagde het museum er volgens het bestuur in ‘divers aanbod van moderne en hedendaagse kunst uit verschillende ui verschillende continenten te presenteren’.  Het bezoekersaantal groeide en werd diversen van samenstelling, zegt het bestuur. “Van Raay vertrekt met de poubliekstrekker MOODe van Anton Corbijn.” Overigens is niet duidelijk van Stefan van Raay nu gaat doen. Volgens Staub heeft hij met onvermoeibare passie voor kunst het Cobra Museum een enorme impuls gegeven. “Hij bleef de Cobra-gedachte trouw, omarmde diversiteit en inclusie. Met zijn gedrevenheid en ambitie haalde hij het beste naar boven uit het museum, het team en de publieksmedewerkers.”

Springlevend

De gemeente kon het verlies op het Cobra Museum niet meer opbrengen en dreigde er een eind aan te maken, maar toen verscheen zakenman Marius Touwen als reddende engel op het toneel. Hij kreeg hulp van Cor Zadelhoff. Volgens het museum is de ‘geest’ van Cobra nog springlevend en begoort die tot de canon van de kunstgeschiedenis. . Kijk voor meer informatie op www.cobra-museum.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.