Zuiver Vastgoed is naar de rechter gegaan omdat de ontwikkelaar het niet eens is met het besluit van Noord-Holland geen drie villa’s op de plaats van voormalig café De Zwarte Kat toe te staan. Dat werd duidelijk tijdens een gesprek dat maandag (18 maart) plaats vond op het raadhuis van de gemeente met Dorpsraad Nes aan de Amstel en de Bewonerscommissie van buurtschap De Zwarte Kat.

De gemeente meent dat zolang dat beroep loopt een nieuw plan nog niet aan orde is en gemeentelijke inspanningen niet nodig zijn.

 Onhaalbaar

 

Het nieuwe bouwplan voorziet in de bouw van twee woningen, hoewel Zuiver eerder had gezegd

dat minimaal drie woningen nodig waren om uit de kosten te komen en elke mindering op het oorspronkelijke plan het project financieel onhaalbaar maakte. Intussen heeft, volgens de gemeente, de provincie een onderbouwd gemeentelijk verzoek te verwachten, op basis waarvan zij kan beoordelen of zij wel of niet mee kan werken aan twee woningen. Namelijk de bouw van een woning op de locatie met woonbestemming en een met (nu nog) horecabestemming, die dan wijzigt in een woonbestemming.  

 

Omgevingsvergunning

 

Over een omgevingsvergunning voor de woningen hebben de gemeente en Zuiver kennelijk tegenstrijdige opvattingen. De gemeente moet daar nog over beslissen en de ontwikkelaar meent dat de aanvraag daartoe zonder meer kan worden gewijzigd in twee huizen. “Dat zoeken wij nog uit”, zegt wethouder Floor Gordon via een woordvoerster. In elk geval zijn volgens de gemeente een (nieuwe) provinciale ontheffing en een planologische procedure nodig. “Deze procedure wordt dan niet eerder opgestart dan nadat het beroep door de ontwikkelaar is ingetrokken of afgehandeld”, zegt de gemeente, die vindt dat de locaties langs de Amstel verpauperen en van mening is dat woningen stedenbouwkundig verantwoord moeten zijn. “Mits deze verstrooid worden gebouwd en over het algemeen op plekken waar reeds bebouwing is toegestaan.”

 

Drie naar twee

 

Voor de bebouwing op de plaats van De Zwarte Kat had de gemeenteraad al een nieuw bestemmingsplan vastgesteld dat de drie villa’s mogelijk maakte. Dat bestemmingsplan werd door de Raad van State vernietigd op verzoek van de gelijknamige buurtschap en de Dorpsraad Nes aan de Amstel, omdat die het vreemd vonden dat wat eerst tot het buitengebied werd gerekend opeens door de gemeente ‘stedelijk’ werd verklaard. De RvS deed daar geen uitspraak over, naar vond wel dat de gemeente eerst ontheffing van een provinciale verordening had moeten vragen waarin is bepaald dat het gebied langs de Amstel zo groen mogelijk moet blijven. De gemeente deed dat in de voorbereiding van het bestemmingsplan niet. Overigens zei de wethouder eerder er rekening mee te houden dat bewoners van de buurtschap opnieuw naar de Raad van State gaan om ook het nieuwe plan voor twee villa’s te torpederen.

7 REACTIES

 1. De willen gewoon een bebouwing die past in een landelijke omgeving en liefst één met een horecabestemming en als u de plannen had gezien voor die gedrochten die Zuiver in zijn hoofd had, zou u dat ook niet willen zien.

 2. Oevers van meren en rivieren moeten niet geprivatiseerd worden en zo min mogelijk worden gebruikt voor gemotoriseerd verkeer. Alleen op die manier kunnen zo veel mogelijk mensen er plezier en gezondheid aan beleven.

  Om dezelfde reden moet het Amstelveense gemeentehuis verhuizen naar het stadscentrum en moet op die locatie een hotel en brasserie met terrassen komen opdat veel meer mensen kunnen genieten van die unieke plek.

  • Daarom moet de Poeloever in gemeentelijk bezit blijven d.m.v. bijvoorbeeld de locatie van het raadhuis. En dus niet verkocht worden aan een private partij die daar een hotel of een restaurant gaat bouwen. Of dacht u dan inwoners daar dan gratis mogen eten en slapen?

 3. Het gaat erom dat zo veel mogelijk mensen voor een betaalbare prijs kunnen genieten van die unieke plek en dus niet alleen bestuurders en ambtenaren die het prachtige uitzicht voor zichzelf willen houden.

  Als de gemeente bereid en in staat is om een goed hotel en een gezellige brasserie met terrassen te exploiteren: Prima, maar onwerkelijk.

  Dat restaurant Aan de Poel is ook veel te duur en exclusief voor gewone mensen. Dat had daar nooit mogen komen, zeker niet met die privévilla erbovenop. Welke rol heeft vriendjespolitiek daarbij gespeeld? Een mooi onderwerp voor een onderzoeksjournalist..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.