Alleen de pijpen van het orgel, waarvan de speeltafel is verdwenen, en het exterieur herinneren nog aan de voormalige Johanneskapel van de Lutherse Gemeente aan de Amsterdamseweg. Zaterdag opende wethouder Frank Berkhout (Jeugd) er een vestiging van de kinderopvang-organisatie Partou (foto).

De buurt had er eerst wel tegen geprotesteerd wegens te verwachten verkeerschaos. Er werd onder meer een door 90 buurtbewoners getekende brief naar B en W gestuurd.

Verkeer

De gemeente weigerde oorspronkelijk de vergunning voor een kinderdagverblijf, maar gaf die op den duur toch af. Burgerbelangen Amstelveen (bbA) protesteerde er nog tegen. Raadslid – tegenwoordig fractievoorzitter – Pieter Monkelbaan wilde dat in een zo vroeg mogelijk stadium met de omwonenden werd gesproken. “BBA wil niet dat bewoners voor een voldongen feit komen te staan”, zei hij. Verkeerswethouder Herbert Raat wees er op dat het bestemmingsplan wel in kinderopvang voorziet. De bestemming was namelijk ‘maatschappelijk’. Ook zag hij weinig in praten met omwonenden, voordat er een plan van Partou lag. Overigens moest volgens hem de verkeersveiligheid wel goed geregeld zijn, maar ook was naar zijn mening kinderopvang in de buurt hard nodig.

Parkeren

Intussen blijft het verkeer, en vooral het parkeren, aan de Amsterdamseweg nog wel min of meer een probleem, vertelde directeur voor Noord-Holland van de grootste kinderopvang organisatie van Nederland. Maar parkeren speelt zich vooral ’s morgen en ’s avonds af, als de ouders hun kinderen komen brengen.

Partou, dat een internationale speler is, heeft volgens haar het gebouw gekocht. Dat bestaat, behalve de kerk, ook uit jongerencentrum De Wallevis, waaraan de Lutherse gemeente behoefte had in de zestiger jaren van de vorige eeuw.

Twee groepen

Het gebouw is door Partou grondig verbouwd om het geschikt te maken voor kinderopvang. Behalve dat op het voorplein zandbakken zijn aangelegd, is het interieur geschikt gemaakt voor twee groepen kinderen (van 0 tot 2 en van 0 tot 4 jaar). Op een derde wordt nog gewacht. Waar ooit get jeugdgebouw De Wallevis was, is nu de groep – na een stevige verbouwing – vanb 0 tot 2 ondergebracht. Verder is er een veelheid aan kleine WC’s aangebracht en manifesteerden tijdens de openingsdag zich in de vroegere kerkzaal mensen die de kinderen bijvoorbeeld schminksessies en ballonnen (waarmee allerlei figuren werden gevormd) aanboden. Eerder was de kerk overigens in gebruik bij het horecabedrijf ‘Spoon’, waar volgens onderneemster Ingeborg Merkx eind oktober 2020 een einde aan kwam wegens ‘corona ellende’. Het bedrijf organiseerde ook concerten. Partou heeft het pand nu gekocht. Svea Rekelhop, met ruime ervaring in de kinderopvang, is er directeur en Mirjam van der Linde zit ook in de leiding. Partou heeft zich overigens niet toegelegd op Buitenschoolse Opvang, maar alleen op opvang van kinderen tot vier jaar, bijvoorbeeld omdat ouders werken. Op hun vierde jaar gaan kinderen naar de basisschool.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.