Dit jaar komen er vier gebieden bij, waarin de gemeente betaald parkeren invoert: Kostverloren Noord-Oost, Bankras Oost in oktober komt daar Keizer Karelpark West Oostzijde bij, aan het einde van het jaar naar verwachting het Oude Dorp.

Dat laatste is gekoppeld aan het gemeentelijke mobiliteitsplan dat vermoedelijk in november of december van kracht wordt.

Parkeerdruk

Invoering van betaald parkeren heeft volgens de gemeente ‘leefbaarheid, bereikbaarheid en veiligheid’ ten doel, maar betekent wel dat degenen die er wonen vergunning moeten hebben om te parkeren. Uit metingen is gebleken dat de parkeerdruk in de vier gebieden meer dan 85% in een gebied van 40.000 vierkante meter is, hoog genoeg om het door de gemeenteraad vastgestelde beleid er op los te laten, zegt de gemeente. De bewoners in deze vier gebieden ontvangen een brief met informatie over de invoering, onder meer de mededeling dat zij in het vervolg dokken moeten  voor een parkeerplaats.

 Amsterdam

Er bestaat al jaren een olievlekwerking in Amstelveen door het parkeerbeleid in Amsterdam, zegt verkeerswethouder Herbert Raat, die er aan toevoegt dat ook het inwoneraantal hier de laatste vijftien jaar met 15.000 toenam (bijna 19 procent) tot 95.000. “Dit heeft invloed op de parkeerdruk. Parkeerbeleid is in Amstelveen geen melkkoe, zoals in sommige andere gemeenten. We gebruiken het om de parkeerdruk te kunnen reguleren en vinden dat er genoeg parkeergelegenheid voor Amstelveners en hun bezoek moet zijn.” De gemeente zegt forenzen te willen weren die hier gratis komen parkeren om bijvoorbeeld op het openbaar vervoer te stappen naar Amsterdam of Schiphol.

Meting

De parkeerdrukmetingen werden in november uitgevoerd. In een aantal straten bleek die overigens lager dan 85%, maar die worden volgens de gemeente meegenomen in het nieuwe parkeerbeleid  ‘om er een logisch aaneengesloten gebied van te maken en te voorkomen dat door de olievlekwerking de parkeerdruk ook hier onacceptabel wordt.’ Voor automobilisten zonder parkeervergunning gaat een maximale parkeerduur gelden van 2 uur a € 1,50 per uur. Bewoners kunnen, behalve voor zichzelf, ook een bezoekersvergunning aanvragen, zodat bezoek voor een langere periode en tegen een gereduceerd tarief kan parkeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.