In de buurtkamer KKP, het MOC-gebouw aan de Lindenlaan, werd de Vrouwendag vrijdag besloten met een door Nouchka van Brakel gemaakte film over het leven van Aletta Jacobs, de eerste studente en gepromoveerde vrouw aan een universiteit, die ook opkwam voor het vrouwenkiesrecht.

Dorien Mijksenaar, ooit raadslid voor GroenLinks, had de leiding van  de avond. “Soms voel ik wanhoop over het feit dat alles waaraan wij in ze zeventiger onze krachten hebben gegeven, uit het zicht dreigt te raken”, zei ze.

Sterke vrouw

Mijksenaar was zich daarvan vooral bewust toen zij naar haar zeggen het archief van de vorig jaar overleden Lottie Schenk zag, een bescheiden maar volgens haar  sterke vrouw, kinderpsychloge van beroep, die alom opkwam voor de belangen van vrouwen en kinderen en hen sociaal en financieel steunde. Behalve een ridderorde kreeg zij de benoeming tot Amstelveen Held. Die eer viel in 2019 de ook aanwezige Amanda ten Cate te beurt, door de benoeming als zodanig door wethouder Floor Gordon. “Dankzij haar inzet is Meldpunt Toegankelijk SAmstelveen een feit”, zei Dorien Mijksenaar, die zich er overigens van bewust was dar de tegenwoordige wereld niet meer die is van vijftig jaar geleden. “Niet langer kunnen wij ons beperken tot Nederland of Amstelveen. De hele wereld klopt dagelijks aan onze deur. Onze bezorgdheid groeit en betreft iedereen op deze aardbol.” Maar er komen ook voor vrouwen steeds meer mogelijkheden, in de politiek en in eigen bedrijfjes, kunst, techniek en in militaire en bestuurlijke richtingen om maar wat te noemen. ‘Maar we zijn er nog niet”, vond Mijksenaar. “We sluiten dit stukje feministische geschiedenis van Amstelveen af. De toekomst is voor jullie.” Daarmee doelde zij op een volgende generatie. Wat dat betreft was het derde deel van de avond ook wel interessant, toen vrouwen zich met vrouwen in allerlei posities mengden.

Jerry Pearlstraat

Mantelzorgers, mensen uit vrouwencirkels, creatievelingen en wijkcoaches om er enkelen te noemen. De dochter van Jetty Pearl (van Radio Oranje), die in Amstelveen woonde, was er ook. Jetty’s dochter was ook die van de bekende kunstenaar Cees Bantzinger. Zij vertelde van de plannen om een straat naar Jetty Pearl te noemen in bijvoorbeeld de nieuwe wijk De Scheg.

Foto: Paul Stolwijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.