De politiek moest voor de sport in beweging komen, had NOC-NSF gezegd. Daarover ging dus het maandag in de Kegel gehouden ‘verenigingscafé’, georganiseerd door het gemeentelijk bedrijf AmstelveenSport. De boodschap was gericht tot de landelijke politiek, want plaatselijk valt het wel mee, zo bleek.

Aanwezig waren raadsleden, drie wethouders, ambtenaren en bestuurders van sportverenigingen, alsmede vertegenwoordigers van scholen, kinderopvang en welzijnsorganisaties.

Individuele subsidie

Wat goed is, kan altijd beter, zei directeur Heleen van Ketwich Verschuur van AmstelveenSport. Wethouder Marijn van Ballegooijen (sociaal domein) reageerde door te vertellen dat de gemeente binnenkort alle huishoudens met een laag inkomen (tot 130% van de sociale norm) een bijdrage van 800 neuro geeft voor kinderen, opdat zij aan sport kunnen doen.  Voor jonge kinderen is dat 500 euro. Volgens de Nederlandse Sportraad is “Nederland Europees Kampioen stilzitten”, maar dat geldt niet voor Amstelveen. Ongeveer zeventig deelnemers gingen tijdens het Verengingscafé met elkaar in gesprek om waar het kon de sport en het bewegen over het algemeen nog te verbeteren.

Duizend huishoudens, van ouders die een bijstandsuitkering hebben, krijgen de sportsubsidie automatisch, zei Van Ballegooien. Maar de rest van de lagere inkomens moet het aanvragen, wat een kwestie van goede communicatie is. Overigens vroeg een van de bestuursleden hoe de gemeente controleert of die gemeentelijke bijdrage voor de ouders inderdaad aan sport wordt besteed. Er kwam geen duidelijk antwoord op. Overigens was ook een vraag hoe de gemeente omgaat met de gezinnen wie inkomen net iets hoger is dan 130%.

Schaamte

Er voltrekt zich ook schaamte in de sport, wist een der vertegenwoordigsters van verenigingen. Soms kan namelijk de volledige uitrusting, de contributie en het rijden naar trainingen niet betaald worden. Soms zegt men:  ‘Ik heb geen auto’, wat bij verre bestemmingen en slecht weer wel als argument werd gezien. Er is bovendien een combinatie mogelijk van kinderen en ouders die beiden aan sport doen. Met vijf- of achthonderd euro komt men dan niet ver.

Vrijwilligers

 Ook bij sportverenigingen manifesteert zich het tekort aan vrijwilligers. Sommige van hen hebben een ledenstop geïntroduceerd, ook al omdat de accommodatie tekort schiet. Sportwethouder Herbert Raat zei dat er men diens collega’s in de regio over een gezamenlijk accommodatiebeleid wordt gesproken. “Wij moeten over grenzen heen kijken”, zei hij. Particuliere sportscholen hebben het ten opzichte van verenigingen moeilijker wat subsidiebeleid betreft. “Wij werken met publiek geld en dat mogen wij als overheid niet voor steun aan ondernemers gebruiken”, zei Raat. “Wij moeten met verenigingen aan de slag en mogen als overheid geen bedrijven steunen.”

Intussen blijken scholen ook gymnastieklokalen te bouwen, die op sporthallen lijken. Volgens wethouder Frank Berkhout van Onderwijs en Vastgoed ligt aan het ‘eigen beheer’  door scholen een historisch groeipatroon ten grondslag. Maar hij wees op de sporthal bij het Keizer Karel College, die naar AmstelveenSport zal gaan. “Wij willen zoveel mogelijk sportaccommodaties en scholen combineren. In nieuwe wijken, zoals De Scheg, doen wij dat volop.”

JOGG

Voor adviezen over gezonde voeding voor jongeren heeft AmstelveenSport Sven Kurt en Baberich Roof aangenomen. Die richten zich op kinderen van 0 tot 12 jaar met water drinken, bewegen en gezond eten in de wijken Bankras, Groenelaan, Keizer Karel Park en Middenhoven/Waardhuizen. Volgens hen moeten er in Amstelveen twee waterpunten komen en zij pleiten voor minder frisdranken. Dat heeft ook regionaal de aandacht, vertelde een coach van het Teamfit in Noord-Holland, dat gezondere sportkantines wil, dus minder alcoholgebruik en rookvrije kantines. Men gaat ook stapje naar gezondere voeding in kantines, waarbij vooral gelet wordt op suiker in frisdraken. Door sport dalen ook de zorgkosten, zegt AmstelveenSport. “Belangrijker dan ooit in een samenleving waar niet iedereen gelijke kansen heeft en verschillen steeds meer worden uitvergroot.”

Voor meer informatie over sport en bewegen: www.amstelveensport.nl of neem contact op via beweegcoach@amstelveensport.nl

 

4 REACTIES

  1. Bedoelt Raat soms dat schandelijke bedrijf dat een “club” heeft geopend waarvan je “lid” ( uiteraard tegen betaling) moet worden?

  2. Namens de sector Uitkeringsgerechtigden van de FNV Groot Amsterdam wil ik meegeven dat het bedrag van €500 voor een jong kind en €800 voor een wat ouder kind niet enkel en alleen voor sporten is bedoeld. Het is in feite een bezuiniging.

    Daar waar eerder een kind per vier jaar een voucher kon krijgen voor een laptop t.w.v. €400 is dit nu in het nieuwe bedrag opgenomen. Net zoals de jaarlijkse vergoeding voor schoolkosten, een jaarlijkse bijdrage voor Internet van €180. En ook de vergoeding voor culturele activiteiten, zoals muziekschool is in deze vergoeding opgenomen.

    https://amstelveen.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Document/2b80a566-6805-4866-92f3-4d91a104f1e4?documentId=8b2271ab-0324-48ee-ba5c-fa7a0514bf58&agendaItemId=3a434a35-7164-4d23-a657-289b6bf90731

    • Ja ja, de gemeente weet wel bij wie ze moeten zijn als er bezuinigd moet worden. Ik snap niet dat de PvdA nog steeds in de coalitie blijft zitten.

  3. Als je die €800 of wat het ook is, niet oormerkt in de vorm van vouchers, kun je op je klompen aanvoelen dat de verleiding voor ouders met een dergelijk inkomen ontzettend groot is om dat aan andere ‘noodzakelijkere’ zaken uit te geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.