Vandaag, vrijdag 9 februari, is het precies honderd jaar geleden dat de schilder, tekenaar, graficus, collagist, fotograaf en beeldhouwer. Anton Heyboer (1924-2005) werd geboren. Hij had een band met Museum JAN, dat verschillende tentoonstellingen met hem organiseerde. Later dit jaar, van  20 juni t/m 29 september, is zijn werk te zien in Museum JAN aan de Dorpsstraat.

Door zijn excentrieke levensstijl was Heyboer tijdens zijn leven al een legende.

Bruiden

In het Noord-Hollandse Den Ilp woonde hij sinds 1961 op een landje met verbouwde schuren, samen met eerst drie en later vijf vrouwen, die hij zijn ‘bruiden’ noemde. Daar bouwde hij aan een oeuvre van enkele tienduizenden kunstwerken. Zijn bruiden zorgden voor de verkoop van zijn werk.

Heyboer werd geboren in Nederlands-Indië maar groeide grotendeels op in Nederland. Hij volgde een opleiding tot werktuigbouwkundige en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gedwongen te werken in een Durchgangslager in Berlijn, waaruit hij wist te ontsnappen. Door een oorlogstrauma 1951 werd hij tijdelijk opgenomen in de psychiatrische inrichting in Santpoort.

 Kunst als leven

Daar ontdekt hij de helende werking van kunst. In de jaren vijftig en zestig maakte hij zijn eerste succesvolle werken: grote vellen sobere grafiek en gouaches. Later tekende hij met luciferstokjes en ging hij ook schilderen. Het leven met zijn vrouwen in Den Ilp legt Heyboer vast op foto’s die hij verwerkt in collages. Deze bieden een inkijkje in het bijzondere leven van de kunstenaar en zijn bruiden. Hij werd wereldberoemd en zijn werk verkocht goed – maar de roem stond zijn vrijheid in de weg. Heyboer begon zijn werken over te schilderen om weer vrij te zijn. Zijn motto was: leven als kunst / kunst als leven.

 Band

Museum JAN organiseerde, zoals gezegd, tentoonstellingen in nauwe samenwerking met hem en ook na zijn dood met zijn vrouwen (in 2004, 2008 en 2009). Heyboer schonk een 18-tal kleiplastieken aan het museum, dat ook het monumentale schilderij ‘De drie-eenheid’ bezit.

Museum JAN eert deze hechte band met 100 jaar ANTON HEYBOER –een intieme presentatie met onder meer niet eerder getoonde collages waarin het leven van Heyboer met zijn vrouwen centraal staat.

5 REACTIES

  1. Dag Johan

    Ter voorkoming van misverstanden: de expositie van Heyboer is door museum Jan aangekondigd met start op 20 juni tot en met 9 september. In de kop van je artikel staat “nu te zien”. Zou jammer zijn als mensen voor niets komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.