Unaniem nam de gemeenteraad woensdag een motie van GroenLinks aan, die zegt dat men van bijstand simpeler naar (deeltijd) werk moet kunnen gaan. Daarmee laten mensen de bijstand gemakkelijker achter zich, meent GroenLinks.

De motie heette dan ook ‘Simpel switchen’ en riep de gemeente op te onderzoeken of de drempels voor bijstandsgerechtigden kunnen worden weggenomen als ze aan het werk willen gaan.

Oplossingen

GL-raadslid Fatumo M. Farah (foto) zei dat de administratieve procedures bij het aanvragen en beëindigen van bijstand zijn vaak obstakels zijn voor mensen die betaald werk willen gaan doen. “Mensen zijn bijvoorbeeld bang voor hun inkomen als ze hun betaalde baan onverhoopt verliezen. Maar daar zijn oplossingen voor. Wij vragen nu, die ook in Amstelveen te onderzoeken.”

Verlaging

Volgens GroenLinks zijn waardevolle inzichten opgedaan tijdens bijstandsexperimenten in o.a. Wageningen, Amsterdam en Groningen. Die experimenten hadden tot doel, de overstap naar deeltijdwerk te vergemakkelijken. Farah: “In een van de proeven werd de bijstandsuitkering tijdelijk opgeschort, of verlaagd naar € 0,01. Daardoor stappen mensen soepeler over naar betaald werk, omdat ze het vooruitzicht hebben dat de bijstand er nog is als het misgaat.”

Kosten dalen

Ze wees er verder op dat de kosten voor de bijstand natuurlijk dalen als er meer mensen uitstromen. “Dit is de definitie van een win-winsituatie”. Een ander voorbeeld is een bijverdienpremie in de bijstand. Ook daardoor worden hindernissen weggenomen voor bijstandsgerechtigden die willen overstappen naar betaald deeltijdwerk. Farah:  “Alles wat helpt om de drempels voor betaalde arbeid weg te nemen, is belangrijk. Zodat iedereen die kan en wil werken, de kans krijgt dat te doen.”

Voor haar is het belang van deze maatregelen in het belang van het welzijn van bijstandsgerechtigden. “Als je angstig en gestrest van de onzekerheid aan een betaalde baan moet beginnen, beleef je minder plezier daaraan.”  Het onderzoek waarom de motie vraagt, is vermoedelijk in het voorjaar klaar. Naar verwachting zal de uitslag dan als officieel voorstel aan de raad wordt gepresenteerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.