Vergeet niet waar je vandaan komt, zei burgemeester Tjapko Poppens vrijdag. Het was namelijk de Nationale Naturalisatiedag, die op Koninkrijksdag plaatsvindt. Nieuwe Nederlanders krijgen dan hun (Nederlandse) staatsburgerschap en in dit geval worden zij ook Amstelveners.

Bij de naturalisatieceremonie op het raadhuis verwelkomde de burgemeester 56 nieuwe Nederlanders met hun familie en vrienden.

Diverse stad

Tijdens de ceremonie stond de burgemeester stil bij de betekenis van de Nederlandse nationaliteit en het meedoen aan de Nederlandse samenleving. Hij wees ook de aanwezigen op de rechten en plichten die bij het Nederlanderschap horen. Overigens is Amstelveen een bijzonder internationale stad geworden, waarin hij zei te hopen dat iedereen zich er snel in thuis voelt. “Wij zijn een diverse stad, waar iedereen moet kunnen zijn wie hij is. Die vrijheid is altijd is altijd met erkenning van de ander,” zei hij. Overigens stond hij niet stil bij het feit dat velen zich nog primair bijvoorbeeld Turk voelen en pas op de laatste plaats Nederlander.

Laatste stap

Volgens de gemeente is de naturalisatieceremonie de laatste stap in het traject om de Nederlandse nationaliteit te krijgen. Iedereen die Nederlander wil worden moet bij de naturalisatieceremonie een verklaring van verbondenheid afleggen en beloven de vrijheden, rechten en plichten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren. Kennelijk vergeten velen dat soms, vooral als hun geboorteland tegenover de Nederlandse samenleving komt te staan .

6 REACTIES

  1. De hr Bos zegt dat bijvoorbeeld velen zich nog primair Turk voelen. Dat is wel zo, maar hij vergeet er bij te vermelden dat vele Nederlanders anders wel zo fijntjes zijn deze mensen er op te wijzen dat ze eigenlijk geen “echte” Nederlanders zijn.

  2. Vergeet ook niet in welk land je nu woont. Daar heb je immers zelf voor gekozen. Niemand verplicht je in Nederland te gaan wonen.

  3. Alsof mensen vergeten waar zij vandaan komen. Dat hoef je ze heus niet te vertellen, of zij nu uit Friesland komen of uit Suriname, Turkije, India of Japan of waar dan ook. Het probleem is juist dat steeds meer mensen zó bezig zijn met hun af- en herkomst dat ons land daardoor minder goed functioneert als samenleving en democratie, met de bekende gevolgen.

  4. Amstelveen moet ook zeker stoppen met etnisch-exclusieve evenementen zoals India en Japan festivals. In plaats daarvan liever een speels en informatief evenement waarbij de nadruk ligt op welkom-zijn en integratie.

  5. Dus als ik het goed begrijp wilden ze eigenlijk asiel aanvragen in bijvoorbeeld Denemarken, Polen of Hongarije, maar heeft iets of iemand hen gedwongen om dat in Nederland te doen. Dan hebben ze inderdaad geen keuze gehad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.