De corporatie Eigen Haard heeft besloten toch een financiële bijdrage te leveren aan de aanleg van glasvezelkabel in de zogeheten buitengebied. Daarover is zij door kennelijk door de gemeente aangesproken. Er waren schriftelijke vragen aan B en W gesteld door Actief voor Amstelveen, gesteund door GroenLinks.

Fractievoorzitter Michel Becker van AVA zei vorige week in die vragen dat hij het een oogpunt van het gelijkheidsbeginsel onacceptabel vond dat KPN wel in de bebouwde kom glasvezel aanlegt, maar niet in het zogeheten buitengebied.

45%

Overigens is niet bekend hoeveel Eigen Haard nu bijdraagt. Het bedrijf Glasdraad, gespecialiseerd in het aanleggen van glasvezel in dorpen en buitengebieden, wilde het wel doen als er minimaal 45% van de huiseigenaren meedoen. Dat percentage wordt gehaald. Maar de huurders van sociale huurwoningen dreigden er buiten te vallen, dat Eigen Haard ‘nee’ zei op een aantrekkelijk voorstel van Glasdraad. Kennelijk is de corporatie daarvan terug gekomen.

Marktpartijen

Dinsdag kwam de zaak aan de orde in de vergadering van de Dorpsraad Nes aan de Amstel. Daar werd door Henk Jurriën meegedeeld dat men ‘officieus’ in heel het buitengebied de 45% haalt, zodat Glasdraad tot aansluiting van het gebied haalt. De aansluiting wil overigens niet zeggen dat de bewoner ook een abonnement mij een serviceprovider neemt, maar wel dat de betreffende woning voor de toekomst daarvoor klaar is. Volgens Jurriën zijn in het gebied verschillende corporaties actief maar ligt alleen Eigen Haard, de grootste, dwars door niet voor huurders te willen betalen. Die vindt dat de marktpartijen het zelf moeten oplossen. “Ze hebben niet door dat ze zelf ook marktpartij zijn”, zei Jurriën. Volgens hem was de deur door Eigen Haard op een kier gezet, maar de corporatie zei ‘nee’ tegen het voorstel van Glasdraad zélf de helft van de kosten te dragen, mits Eigen Haard de andere helft voor haar rekening nam. Maar de corporatie ging op dat voorstel geenszins in. De Dorpsraad steunde de vragen van Actief voor Amstelveen aan het college van B  en W. Het voorstel van Becker was dat als Eigen Haard dan niet betaalt, de gemeente dat maar moet doen. Het gaat om hooguit € 15.000 of honderd huurders. “Eigen Haard kan zeggen voor het buitengebied een andere strategie te volgen  dan voor de bebouwde kom”, zei Jurriën. Maar hij betwijfelde de zorg van de corporatie. De voorzitter zag maar twee mogelijkheden: Eigen Haard gaat alsnog overstag óf de gemeente trekt zelf de portemonnee. Het eerste is nu gebeurd, volgens B en W.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.