In een zogeheten netwerkbijeenkomst in de Paaskerk begon donderdag de lokale campagne van de ChristenUnie (CU) voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november. Plaatselijke campagneleider is Samany Brunes, maar ook werd aandacht gegeven aan de fractie in de gemeenteraad, bestaande uit raadslid Henk Stoffels en de burgerraadsleden Dianne Hoefakker en Herman van Veelen.

Hoefakker vertelde dat zij tientallen jaren op de Veluwe heeft gewoond, in een gemeente waar de ChristenUnie de grootste fractie vormde, zoals hier de VVD.

Leuk

Toen zij in Amstelveen op de ChristenUnie wilde stemmen had zij dezelfde ervaring als Jacqueline Koops dat die plaatselijk niet bestond. Dat leidde tot de oprichting van een afdeling Amstelland, waarvoor Koops – later burgemeester van Heerde, een baan waaraan long-covid een einde maakte – eerst raadslid en daarna wethouder werd, een functie die zij zich daarna in Stichtse Vecht verwierf.  Met haar werd Hoefakker een van de oprichters van de lokale afdeling. Zij heeft een gezin, een baan maar begint het raadswerk ‘leuk’ te vinden, zei ze. Van Veelen behoort, naar hij vertelde tot de meer activistische groepering in de afdeling en (ook) voor hem is de ChristenUnie een manier om via de politiek zijn geloof te uiten.

Argumenten

Bert de Pijper is de nieuwe voorzitter van de afdeling en was elf jaar lang de stem van de ChristenUnie in de gemeenteraad. Volgens hem kan men als éénmansfractie toch de normen en waarden, die bij een CU horen, uitdragen door met goede argumenten te komen. “Eigenlijk hebben wij nooit afscheid genomen van hem als raadslid”, zei zijn opvolger Stoffels. Dat gebeurde dus alsnog, met de aanbieding van boeken en (voor zijn vrouw) bloemen.

Licht

“Wij zijn het licht der wereld”, zei campagneleidster Brunes, die sinds een jaar in Amstelveen woont en voorheen in Amsterdam. Zij wil van haar geloof getuigen door zich ook politiek in te zetten. De leden werd gevraagd zich aan te melden voor flyer-acties bij winkelcentra, want ‘campagne voeren doe je samen’. Daarnaast werden affiches uitgedeeld met – op groot formaat – de foto van de (nieuwe) landelijke lijsttrekker Mirjam Bikker.

Urbanus

De Pijper zei nog dat de brand in de Urbanuskerk voor heel de Bovenkerkse gemeenschap een  ramp was. Hij heeft naar zijn zeggen er veel aan gedaan om de gemeente daarbij te betrekken.

Gaetan Mbwete uit Afrika, negentiende op de kandidatenlijst van de CU voor de Tweede Kamer en burgerraadslid in Den Haag, vertelde dat migrantenkerken volgens hem gediscrimineerd worden. Hij is als makelaar is hij huisvestingsadviseur bij Samen Kerk in Nederland (SKIN), groeide op in een Pinkstergemeente en zegt ervan overtuigd te zijn dat men Gods licht ook in de politiek moeten laten schijnen. Zijn geloof uit zich door zijn ‘kennis en kunde’ als vastgoedadviseur om kerken te helpen bij hun problemen, zei hij. ‘Maar ook door jongeren te begeleiden in vraagstukken rond hun geloofswandel.’ Christenen zijn volgens hem in de politiek nodig.

2 REACTIES

    • He, he. De anonimiteit heeft lang geduurd. Hebt u, behalve die ene S, ook iets over de inhoud of volgt u amstelveenblog.nl alleen voor (overigens discutabele) taalprincipes en andere media geenszins? Nou ja, het is hier gemakkelijker dan bij bijvoorbeeld het Amstelveens Nieuwsblad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.