Om acceptatie van de LHBTI+-gemeenschap uit te drukken heeft de gemeente besloten een regenbooglogo op de grensborden van Amstelveen te zetten.  Dat is gebaseerd op een intentieverklaring die vrijdag 29 september – tijdens een bijeenkomst in Ede – door wethouder Marijn van Ballegooijen (foto) werd getekend met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Daarmee gaf hij aan, net als 54 andere gemeenten, dat Amstelveen regenbooggemeente is. Het lokale lhbti+- en emancipatiebeleid wordt versterkt en OCW betaalt daarvoor een bijdrage.

Kwetsend

Het logo op de borden is volgens Van Ballegooijen, zelf als homoseksueel tot de LHBTI+-gemeenschap behorend, om het beleid kracht bij te zetten. Samen met wethouder Floor Gordon, die net als hij emancipatie in haar portefeuille heeft, onthulde hij donderdag een van de nieuwe grensborden. “Het is nog lang niet voor iedereen makkelijk om zichzelf te zijn”, zegt wethouder Floor Gordon. Volgens haar is het ook nog niet vanzelfsprekend dat men zich uitspreekt als men  getuige is van discriminerende of kwetsende uitingen, bijvoorbeeld langs het sportveld. “Maar hier willen we wel naartoe,” voegt ze er aan toe. Het Amstelveense College van B en W stelde onlangs nieuw beleid vast voor inclusie en diversiteit. Het ondertekenen van het Regenboogconvenant sluit daar volgens de gemeente op aan.

Geld

Om het beleid te versterken kom er dus een financiële bijdrage van OCW. Demissionair minister Dijkgraaf van OCW vindt dat ook nodig en zet daarom voor de periode van 2023-2026 de aanpak Regenboogprogramma voort met de zogeheten Regenboogsteden. De gezamenlijke ambitie is de acceptatie van lhbti+ personen te laten toenemen onder de gehele bevolking. Volgens OCW is daarbij extra aandacht nodig voor jongeren, ouderen en in kringen waar lhbti+ zijn nog een taboe is. Hij vindt dat Lhbti+-personen zich meer gesteund moeten voelen en veilig en weerbaar zijn op school, straat, werk, in de zorg en thuis, in de sport en in hun eigen sociale kring. Dat zei Dijkgraaf vorig jaar op een Regenboogcongres in Utrecht.

Doelen

Tijdens een bijeenkomst in Ede tekenden de Regenboogsteden een intentieverklaring waarin zij verklaren dat ze hier de komende jaren verder mee gaan. Elke gemeente legt daarbij eigen accenten en zet ook eigen middelen in om lokale doelen te bereiken.

Er zijn overigens, buiten de 55, ook andere gemeenten die zich Regenbooggemeenten noemen, maar niet meedoen aan het programma.

6 REACTIES

  1. Dat hele gedoe rondom die á t/m z- geaardheid komt langzamerhand mijn strot uit. Laat iedereen in zijn waarde, maar zit het alsjeblieft niet zo te benadrukken.

  2. Wat een lachwekkende actie weer van deze beide wethouders. Ga eens wat nuttigs doen s.v.p. in plaats van de publiciteit zoeken met “non-issues”.

  3. Grensborden bestaan in Nederland alleen aan de grens met Duitsland en met België. Waarschijnlijk bedoelt u komborden, waarmee de bebouwde kom wordt aangegeven. Of komen de lhbti-borden bij de gemeentegrens te staan?

  4. Zoals Frank zegt voel ik het ook; die opgedrongen homo-acceptatie komt echt mijn strot uit.

    Wijlen Willem Oltmans zei destijds al: als je jezelf niet accepteert veranderen daar vlaggetjes of andere symbolen niets aan. Ik viel van mijn stoel van herkenning. Hè hè eindelijk iemand uit de eigen club die dat eens hardop zegt.

    Ik lees al dat de borden nu met Joodse steunbetuigingen moeten worden behangen. Nee. Hou op a.u.b.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.