Michel Krielaars houdt woensdag 1 november (20 uur) een zogenaamde Elsrijklezing over musici onder Stalin en het leven onder Poetin, met medewerking van mezzosopraan Henriëtte Schenk en pianiste Irina Antonova.

De locatie is de kerkzaal van Huis Elsrijk aan de Graaf Aelbrechtlaan 138 (het gebouw van het Apostolisch genootschap).

Politiek

Ruslandkenner en schrijver Michiel Krielaars spreekt in wezen over muziek en houdt op woensdag 1 november 2023 een Elsrijklezing over muziek en politiek in Rusland. Michel Krielaars is NRC-boekenredacteur en oud-correspondent in Moskou. Hij is de auteur van vier boeken over Rusland: Het brilletje van Tsjechov: Reizen door Rusland (2014), Alles voor het moederland (over Isaak Babel en Vasili Grossman, 2017), De klank van de heilstaat: Musici in de tijd van Stalin (2021) en Oorlog met Rusland (essay over de oorzaken van het huidige conflict, 2022). Hij trad met regelmaat op in de media als ‘Ruslandduider’.

Juk

In ‘De klank van de heilstaat’ beschrijft Krielaars de lotgevallen van meer en minder beroemde musici in de Sovjettijd. Sergej Prokovjev, Svjatoslav Richter, Mstislav Rostropovitch, Dmitri Shostakovitsj en vele anderen leefden en werkten onder het juk van Stalins wrede willekeur. Zij werden op een voetstuk gehesen, kregen privileges en onderscheidingen om vervolgens uit gratie te raken en te worden vervolgd en verbannen. Beeldend schetst Krielaars de wanhopige situatie van componisten, pianisten en zangers die probeerden te overleven onder een meedogenloos regime.

Oekraïne

Na de pauze gaat Michel Krielaars in op de actuele situatie van de oorlog van Rusland met Oekraïne. Het is onmogelijk om bij de verhalen over musici uit het Stalintijdperk niet te denken aan de Poetintijd.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door de ‘Denkerclub Elsrijk’ van het Stadsdorp Elsrijk, in samenwerking met Boekhandel Blankevoort, die ook de boekverkoop ter plaatse zal verzorgen. De zaal is open om inloop vanaf 19.30 uur. Reserveren via elsrijklezing@stadsdorpelsrijk.nl

De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage na afloop wordt op prijs gesteld en maakt toekomstige Elsrijklezingen mogelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.