De gemeente moet op de centjes letten. Zij is niet ‘rijk’ meer, hoewel dat in de gemeenteraad vaak wordt gezegd, en moet in de toekomst het walletje bij het schuurtje laten. Om de begroting kloppend te krijgen en voorzieningen toch op peil te houden, haalt de gemeente acht miljoen uit de spaarpot.

In totaal bedraagt de begroting 350 miljoen, waarvan ongeveer de helft van het rijk komt en de rest uit gemeentelijke inkomsten. ‘De algemene reserve heeft een verwachte
omvang van €64 miljoen eind 2027 en geeft voldoende slagkracht naar de toekomst toe”, staat in de inleiding op de begroting.

Mix

“Met de Perspectiefnota 2024 (de contouren van  de beleidsbegroting, red.) is besloten om dit hoge voorzieningenniveau te behouden en op sommige vlakken te verbeteren”, zegt de gemeente zelf. Maar wethouder Adam Elzakalai van Financiën vindt dat men in de toekomst voorzichtiger met geld moet omspringen dat mogelijk in het verleden het geval is geweest. “Om de begroting structureel op orde te houden, zijn er in door de gemeenteraad vastgestelde Perspectiefnota 2024 maatregelen genomen”, zegt hij. “Met een mix aan besparing op de kosten van de gemeentelijke organisatie en een relatief kleine lastenverzwaring zijn we in staat het huidige voorzieningenniveau op peil te houden.”

Woonlasten

Volgens de gemeente zijn de woonlasten op peil gebleven, al is de WOZ-waarde van de huizen, waarop de Onroerende Zaal Belasting (OZB) is gebaseerd, enorm gestegen. Al lange tijd is die in Amstelveen niet verhoogd en werd alleen de inflatie doorberekend. Maar men ontkomt er nu niet aan de OZB te laten stijgen, waar overigens vooral de linkse fracties SP en GroenLinks al jaren voor streden.

“Met de voorgestelde OZB-verhoging blijft deze nog steeds laag in vergelijking met andere gemeenten”, haast de gemeente zich er zeggen. Ook de heffingen voor afvalstoffen en rioolrecht  zijn verhoogd, naar volgens de gemeente zijn de woonlasten net boven de inflatieverwachting gebleven.

Verhoging toeristenbelasting

Ook toeristen gaan meer betalen. Bezoekers maken ook gebruik van de voorzieningen, redeneert de gemeente, die dan ook de toeristenbelasting verhoogt. Volgens haar is die nu meer in lijn met omliggende gemeenten. De gemeentelijke organisatie krijgt een ‘taakstelling’ van bijna €2 miljoen. Het betekent dat zij voor dat bedrag moet besparen op ambtelijke kosten.

Nieuwe investeringen

B en W stellen voor extra te investeren in zorg, werk en inkomen, wijkcentra, onderwijshuisvesting, cultuur en in sport met onder meer door de bouw van een uitbreiding van het zwembad om wachtlijsten voor zwemlessen korter te maken.

Ook zegt de gemeen te investeren in woningbouw, mobiliteit, economie en duurzaamheid. In de leefomgeving zijn investeringen gepland in groen en water, speeltuinen en voor vernieuwing van het Stadshart, zegt zij.

Van het Rijk komen € 188 miljoen en de lokale heffingen bedragen € 69 miljoen. Daarnaast heeft de gemeente uit andere (plaatselijke) inkomsten € 101 miljoen.

Kijk hier voor de Begroting in een oogopslag of de Programmabegroting.

 

6 REACTIES

  1. Nu komt men wat minder in de slappe was te zien, terwijl in het verleden het geld tegen de plinten klotste. Waarom toen niet juist de OZB verhoogd? Toen kon het , want de waardevermeerdering van de woningen was enorm. Nu zal dat stokken. Soms is het toch wel handig om anti cyclisch te denken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.