Omdat ruim twee miljoen Nederlanders een lichamelijke of geestelijke beperking hebben, waardoor kan reizen lastig en spannend is, biedt de Vervoerregio Amsterdam nu een gratis zogenaamde OV Coach aan. Die helpt deze mensen bij het plannen en oefenen van de reis.

Hij of zij helpt mensen totdat iemand het helemaal zelfstandig kan.

 Zelfstandig reizen

De OV-coach verzorgt ook trainingen voor leerlingen van het speciaal voortgezet onderwijs. “Iedereen moet kunnen meedoen in de samenleving en zelfstandig reizen hoort daarbij. We willen zoveel mogelijk mensen helpen om die vrijheid te voelen”, zegt de projectleider van de OV-coaches Willeke Passmore. “De OV-coach heeft al 660 mensen geholpen en bijna 90 procent daarvan blijft daarna zelfstandig reizen. De invloed van de OV-coach is dus in de meeste gevallen blijvend.”

Meer vertrouwen

De OV-coach is er voor mensen die (weer) zelfstandig willen reizen met het openbaar vervoer, scootmobiel, fiets of lopend. Bijvoorbeeld naar hun stage, school, familie, sportschool en een museum. Layla Giraud is zo’n coach. “Reizen kan voor sommige mensen een grote uitdaging zijn”, zegt ze. “Daarom nemen de OV-coaches alle tijd en rust om deelnemers te helpen. We leren elkaar eerst wat beter kennen en maken dan samen een reisplan voordat we naar buiten gaan om te oefenen. Het is mooi te zien hoe de deelnemers groeien en steeds meer zelfvertrouwen krijgen. Ik zie de trots die zij voelen als ze een nieuwe stap hebben gezet en wanneer zij hun einddoel hebben gehaald.” De OV-coaches zijn stagiaires met een maatschappelijke opleiding op HBO- of MBO-niveau en vrijwilligers.

Sterk op Reis training

Speciaal voor leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs is Sterk op Reis gemaakt. Deze training is voor veel leerlingen de eerste stap in het zelfstandig leren reizen. Na een paar lessen op school oefenen zij in een bus verschillende situaties met rollenspellen. Zo leren ze voor zichzelf op te komen en krijgen ze meer zelfvertrouwen om zelfstandig op pad te gaan. De les wordt gegeven samen met een van de vervoerders in de Vervoerregio (EBS, Connexxion, GVB). De leerlingen brengen dan alles wat ze geleerd hebben in de praktijk. Ze zijn dan vaak enorm trots als ze zien hoe goed dit gaat. Meer dan 620 leerlingen hebben de Sterk op Reis training al gevolgd. Passmore: “Als scholen interesse hebben in de training, kijken we eerst samen naar wat de leerlingen al kunnen en waar ze extra hulp bij nodig hebben. Zo kunnen we de training aanpassen aan de situatie.”

Aanmelden

De OV-coach is gratis voor inwoners van twaalf jaar en ouder. Zij betalen alleen hun eigen reiskosten. Aanmelden of even overleggen door te bellen naar 020 308 45 00 (gratis) of een e-mail te sturen naar ov-coach@mee-az.nl. Meer informatie staat op de website www.ov-coach.nl. Daar kan men zich ook aanmelden als stagiair of vrijwilliger en de training Sterk op Reis aanvragen.

Foto: Layla Giraud oefent met passagier

3 REACTIES

  • Nee natuurlijk niet. Het is toch zo als je maar ergens een coach voor aanstelt dat men politiek heeft bewezen dat men aandacht ergens aan besteedt. Hetzelfde geldt voor al die PC/mobiel cursussen voor ouderen. Daar gaan bakken met geld naar toe aan subsidie, maar de doelgroep ziet er geen bal mee op. De enige die er wat aan verdienen zijn de computerboeren.
   Zo wordt er ontzettend veel geld verspild.

   PS
   Heel vaak komt dit ook door ontwikkelaars van al die apps , die alles van computers weten maar niets van de doelgroep.Tevens zijn jammer genoeg al die coaches meestal een verdienmodel.

 1. Ik zeg helemaal niet dat die coaches niet nodig zijn, maar ga ook eens controleren of men zich in het OV houdt aan alle regels die men voor mindervaliden heeft opgesteld, want daar mankeert het ook wel eens aan.

  Hetzelfde zou men eens kunnen doen bij musea en horecagelegenheden. Bij de laatste mankeert er nog wel eens wat aan. Misschien moet dit een eis van de gemeente zijn bij het verlenen van vergunningen. Ik denk aan liften, invalidentoilet enz.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.