Een deel van het gebouw als judoruimte voor beperkte beoefenaren van die sport opende wethouder Frank Berkhout vrijdag aan de Dr. Schaepmanlaan. Daarbij werd hij geassisteerd door hoofdtrainer Tycho van der Werff (foto). Berkhouts collega van sport Herbert Raat was er wel bij, maar liet de opening graag aan hem over.

Dat die wethouder van jeugd en onderwijs de zaak opende had ten dele met familiaire zaken te maken, legde hij uit. Bovendien ging het om een sportzaal van een der scholen en heeft Berkhout ook Vastgoed onder zich.

Record

Eigenlijk ging het om twee openingen van de vestiging van Special Needs Judo Federation: een deel het gebouw plus de zaal zelf. Voorheen werd een ruimte van de ijsvereniging De Poelster gebruikt, maar de school voldoet nu beter aan de eisen.  Voorzitter Henk de Vries sprak over een ‘prachtig gebouw’ dat door de gemeente was geregeld. “In record tempo”, vulde Berkhout later aan. Het voordeel van overigens verstandelijk of psychisch beperkte judoka’s is dat de leren met hun kracht om te gaan, vertelde een specialist op dat gebied.

EK en WK

Er volgde na Berkhout, die het kort hield, talloze toespraken in de door de gemeente beschikbaar gestelde zaal, onder meer tot de weduwe van Ben van der Berg, naar wie de zaal werd genoemd. Ooit zorgde het paar voor de oprichting van het judo voor beperkten in Amstelveen. Hoofdtrainer Van der Werff werd vorig jaar Europees- en wereldkampioen, samen met zijn maatje David Lefevere. Zij zijn gespecialiseerd in een bepaalde vorm van judo, genaamd Kata. Van der Werff is ook grondlegger en initiator van het inclusieve judo bij deze tak van sport. Door zijn inzet kunnen judoka’s met een beperking meedoen aan kampioenschappen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.